Ország-világ

2006.03.10. 00:00

Az egészséges csirkét is elkobozták

F. K.

A hatóság különös esettel szembesült Oroszországban, több faluból is kártérítést követeltek a madárinfluenza miatt elkobzott szárnyasokért. A dolog hátulütője az, hogy a kaukázusi Cserkeszföldön nem észlelték a halálos kórt, azért a csirkéket sem kobozták el. Azonban kiderült, hogy álállatorvosok járják a vidéket, és több ezer szárnyast „koboztak el” a megrettent falusiaktól. Az orosz rendőrség nyomozást indított a csalók ellen, de már bottal üthetik a furfangos csirketolvajok nyomát.
A vírus, bár a cserkeszeket eddig elkerülte,  terjed szerte Európában. Több európai országból jeleztek újabb fertőző gócokat. Egyedül Romániában csak csütörtökön három újabb települést helyeztek zárlat alá. Közben kisebbfajta zendülés tört ki a már karanténba helyezett községekben, mert a hatóságok megkezdték a postagalambok összegyűjtését és kiirtását is. A román galambászok szerint a postagalambok nem fertőződnek meg, kiirtásuk így felesleges. A hatóságok azonban korábban egy galambban is felfedezték a vírust.
Csütörtökön kiderült, hogy a fertőzés a háziállítok mellett a vadállatokat is veszélyezteti, a németországi Rügen szigetén ugyanis egy menyét teteméről is megállapították, hogy a madárinfluenza végzett vele. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában