Ország-világ

2006.03.30. 16:05

Elengedték az amerikai újságírónőt Irakban

Két hónap után szabadon engedték iraki elrablói Jill Carroll amerikai újságírónőt, aki három éve tudósít a Közel-keletről. A bostoni Christian Science Monitor munkatársát január 7-én rabolták el fegyveresek Bagdadban.

BAMA

Jill Carroll az iraki televíziónak azt mondta, elrablói a körülményekhez képest jól bántak vele, de már nagyon várja, hogy találkozhasson családjával. "Jól vagyok, de nem tudom, miért raboltak el" - nyilatkozta. Az arab televíziós csatorna tudósítása szerint Jill Carroll egy ízben még televíziót is nézhetett a fogságban. Az emberrablók egy Bosszúbrigád elnevezésű szervezet tagjai, akik korábban az összes iraki női fogoly szabadonengedését követelték túszukért cserébe. A szervezet azzal fenyegetőzött, az újságírónőt kivégzik, ha követelésük február 26-ig nem teljesül. Carroll fogvatartása alatt a televíziókban három videofelvételen kérte az iraki hatóságokat, hogy teljesítsék elrablói kéréseit.

Carrollt január 7-én rabolták el, amikor éppen interjúra tartott a szunnita politikushoz, Adnan al-Dulaimihoz. Sofőrjét most szintén szabadon engedték, ám tolmácsát még a fogságban kivégezték.

Egy héttel ezelőtt három további nyugati fogvatartottat, két britet és egy kanadait engedtek szabadon elrablóik Irakban. Negyedik társukat, egy amerikait megölték. A 2003-as amerikai megszállás óta Irakban legalább 230 külföldit és több ezer irakit raboltak el. Az emberrablók körülbelül ötven külföldit fogságuk alatt megöltek, csaknem 90 személy hollétéről semmit sem tudni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában