Ország-világ

2006.03.10. 07:00

Elveszhet a bőröndöm a repülőtéren

AGGODALOM Olvasónk sok szép ruhával készül repülőgéppel külföldre. Tart tőle, hogy poggyászként feladott bőröndje elveszhet, vagy eltűnik belőle valami. Azért, mert kilopják.

BAMA

A kérdésekre a válasz a poggyászbiztosításban rejlik – reagáltak a problémára a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A biztosítási ügyeket a reptéren külön helyen lehet intézni, de az alapbiztosítás része is az útiköltségnek. A biztosítás szólhat arra, hogy a poggyászt elvész, máshol köt ki (vissza kell küldeni, ami költséggel jár), vagy hogy megsérül, eltűnik belőle valami. Az utas, illetve az ügyfél a biztosítóval áll jogviszonyban. Kell persze a bizonyíték, hogy a poggyász valóban létezett. A beszállókártyán szerepel az erről szóló információ.

Ha panaszunk van, azt a reptéren idejekorán jelezzük – tanácsolja a jogász. Ha bőröndünk „elutazott” máshová, például Lipcsébe küldték, arról feljegyzés készül. Az utast később értesítik, ha poggyásza megérkezett. A sérült bőröndöt saját költségükön megjavíttatják.

Komoly értéket ne adjunk fel, inkább a kézipoggyászban vigyük magunkkal az utastérbe. Más a helyzet a ruházattal – azt valóban nem cipelhetjük fel ugyanígy. Ha valami eltűnik, tegyünk róla bejelentést. Ne törődjünk bele egy esetleges lopásba. A kárért elvileg szintén kártérítést kell kapnunk. Más kérdés, hogy nehéz bizonyítani: valóban volt ilyen és ilyen holmink, amely az út alatt tűnt el. Ha jónak látjuk, listát is készíthetünk bőröndünk tartalmáról. Ezt az autószervizekben az autóról már sokan megteszik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában