Ország-világ

2006.03.18. 16:46

Fáj a hasa, éhes, vagy csak egy kis csevejre vágyik?

Az újszülöttek számos okból sírhatnak, hiszen gyakorlatilag ez az első – és igen hatékony – módszer arra, hogy felhívják magukra a figyelmet. Sírnak, amikor éhesek, pisisek, piszkosak, fáznak, vagy fájdalmat éreznek. Mindezek alapos okok ahhoz, hogy az anyuka minden esetben megpróbálja kideríteni, mi okozza a kétségbeesett sírást.

Bánky Bea

Egyes újszülöttek sírósabbak, és nehezebb is őket megnyugtatni, mint csendesebb társaikat, akik békésen végigszunyókálják az egész éjszakát. Miután minden lehetséges okot leellenőriztünk, és minden eredmény negatív, azaz látszólag minden rendben van a babával, és mégis vigasztalhatatlanul bőg, egy alaposabb orvosi vizsgálat során gyakran kiderülhet, hogy kiskori hasfájás okozza nyugtalan viselkedését.

Néhány hetes kortól előfordulhat, hogy bizonytalan időközönként, jellemzően késő délután és este akár órákig is képes szakadatlanul sírni. Amikor a babák egyszerűen csak azért sírnak, mert társaságra lenne szükségük, gyakran abbahagyják a bőgést, ha felemelik őket, vagy beszélnek hozzájuk. A legtöbb újszülött nagyon szociális lény, élvezi a csevegést.

A „megfejthetetlen” sírásokok között szerepel a fáradtság is. Egyes babáknak több alvásra van szükségük. Egy bizonyos fajta sírás üzenet lehet az anyának: „Ne most porszívózz! Nem látod, milyen álmos vagyok?” A sokat síró kisbabák esetén érdemes módszeresen felderíteni, mikor és miért akarja felhívni magára a figyelmet, így idővel az óránkat az újszülött biológiai vekkeréhez igazíthatjuk. Ha semmi sem használ, érdemes szakorvoshoz fordulni. Ők amellett, hogy hasznos tanácsokkal látják el a kismamákat, leellenőrizhetnek néhány ritkán előforduló csecsemőbetegséget is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában