Ország-világ

2006.03.13. 14:25

Funar is tájékozódott a székely nagygyűlésről

Gheorghe Funar, a Nagy-Románia Párt főtitkára Székelyföldön személyesen nyomozott. Kérni fogja, hogy tiltsák be a március 15-i, székelyudvarhelyi rendezvényeket.

BAMA

Funar kifejtette: a 2002-es népszámláláson csupán 299 személy vallotta magát székelynek.

"Így csak egy 299 beteget ápoló bolondokházában lehet feladatként adni, hogy hozzanak létre egy autonóm köztársaságot egy állam közepén. Ez az őrültek műve, de bennünket ez nem érdekel, mivel a saját otthonunkban mi vagyunk az urak, és megpróbáljuk Traian Băsescu államfővel és a román állam intézményeivel együtt megtalálni a megfelelő megoldásokat, hogy ne történjen alkotmányszegés, hogy ne érje támadás a román állam integritását, hogy Románia területi integritása ne sérüljön".

A PRM főtitkára szerint sok magyarországi, vajdasági és szlovákiai magyart hoznak majd autóbuszokkal Székelyudvarhelyre. "Őket főként a papok mobilizálják. Magyarország és az RMDSZ nem a rendezvények mögött, hanem az élükön vannak. Magyarország megpróbálja kiszakítani a három megyét Románia szívéből" – fejtette ki Funar. Hozzátette: "a magyarok világbajnokok az öngyilkosságok terén, a székelyudvarhelyi kiáltvány pedig egy öngyilkos tett".

Funar egy pénteken, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a PRM csak akkor áll el a saját székelyudvarhelyi nagygyűlés megrendezésének szándékától, ha Traian Băsescu államfő garantálja, hogy az SZNT nem kiáltja ki a Székelyföld autonómiáját. A PRM főtitkára szombaton megerősítette: ha az államfő ezt nem garantálja, akkor a PRM nem mond le a székelyudvarhelyi nagygyűléséről. "Ha megyünk, százezren megyünk, és megoldjuk a problémát, de mi azt szeretnénk, hogy az államhatóságok teljesítsék kötelességüket" – mondta. (nyugati jelen)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában