Ország-világ

2006.03.12. 15:55

Gyilkos szexuális indulatok

Az elmaradt szex, különösen, ha régóta tart a böjt, gyilkos indulatokat szülhet. A szexológus szerint az efféle indulatok valóban elvezethetnek akár a gyilkossághoz is.

D.Sz.

Furcsa és megdöbbentő hír látott napvilágot egy argentin asszony véres bosszújáról. Egy 52 éves feleség kést döfött férjébe azért, mert ura nem kívánt vele szeretkezni. A házastársi kötelezettségét hosszabb ideje hanyagoló férj hátába kapta a szúrást, ám komolyabb baja nem esett. Feleségét azonnal letartóztatták. A kihallgatást vezető rendőrök pikáns beszámolót hallhattak a házaspár szexuális életéről. Az asszony a baljós napon mindent bevetett, tangában és magas sarkú cipőben pózolt otthon, célzásokat tett az ágyra, de erőfeszítései nem váltották ki a kívánt hatást. Végül úgy elfutotta a méreg, hogy felkapott egy kést. A rendőrök szerint a nő nem érezte, hogy bármi rosszat tett, szerinte ugyanis férjének teljesítenie kell kötelességeit, és ha ezt elmulasztja, akkor jogos a büntetés.

„Az állandó konfliktusok óriási indulatokat válthatnak ki, a gyűlölködés és kegyetlenkedés akár gyilkossághoz is vezethet” – mondta Rusz Edit szexuálpszichológus. A szakértő szerint a kóros viselkedés nem korfüggő, ám idősebb korban sokan úgy érzik, már-már lehetetlen a kapcsolatból kilépni. A fiatalok sokkal könnyebben találnak gyógyírt problémáikra: máshol keresik meg a boldogságot.

Amikor elfogy a türelem, akkor a katartikus élmény, azaz a kielégítetlen vágyak valósággal robbannak. A problémák megbeszélését, a sérelmek orvoslását már a kapcsolat kezdetén célszerű átbeszélni. „Ha a kezdet kezdetén jól kommunikálják a párok a konfliktusokat, akkor elejét vehetik a későbbi kitöréseknek. Tapasztalatok szerint az akadályok kezelése nem feltétlenül függ az egyén intelligenciájától. Bár az kétségtelen, hogy egy bizonyos társadalmi rétegben a problémákkal küzdők képesek viselkedésükön uralkodni. Vagyis toleránsabban, empatikusabban igyekeznek megoldani nehézségeiket” – állítja a szexuálpszichológus.

A szexhiánnyal küzdő ember a munkahelyen is feszültebb, indulatosabb, mint mások. Nem érzi jól magát, s így képtelen másokhoz alkalmazkodni. Ő az úgynevezett „nem jó kolléga”.

„Volt egy időszak, amikor semmi sem stimmelt otthon. Egymást gyanúsítgattuk, hibáztattuk, amiért nem működött a házaséletünk. A férjem és én is frusztráltak voltunk a helyzettől, de egyikünk sem tette meg az első lépést. A feszültség egyre erősödött, aztán már nem bírtuk. Egyik este üvöltözni kezdtünk, kiordítottuk a sérelmeinket. Kiderült, hogy csak zaklatottak voltunk, hazavittük a munkahelyi stresszt, ezért nem tudtunk kikapcsolni. A szexuális életünk rendbe jött, és azóta megszűnt a gyűlölködés is” – mondta a 36 éves Eszter.

A szexuálpszichológus szerint a szex, a szerelem és a boldogság azért is nagyszerű, mert kisimítja a lelkünket, kreatívabbá, sebezhetetlenné tesz. A szeretve vagyok érzése pedig biztonságot ad, valósággal felemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában