Ország-világ

2006.03.22. 15:29

Hullámvasúton a forint

BAMA

Az OTP Bank Rt. Privát Banki részlege 2004. november 27-én tízmillió forintot fektetett be egy szabadon választott portfolióba.

Pénzforgató: az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

Azóta folyamatosan adják-veszik a papírokat, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el. Péntekenként tőzsdezárás után heti pénzpiaci elemzés kíséretében mutatjuk be a reggel.hu-n, hogy éppen hol tartanak. Tekintettel arra, hogy a magyar befektetők általában kerülik a kockázatokat, a portfolióban 30 százalék körül mozog a részvények aránya. A fennmaradó részt pedig fix hozamú értékpapírokba fektetik.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója
[/caption]A március 13. és 17. közötti hét rendkívül izgalmasan alakult mind a forint-, mind az állampapír-, mind pedig a részvénypiacon. A korábban is említett nemzetközi tőkekivonás a hazai piacot is igen negatívan érintette. Az euró a héten egészen 266 forint fölé is erősödött, azonban a hét második felében ismét előző heti záróértéke közelébe, 259 forint közelébe gyengült vissza. A forint esése összhangban volt a régiós devizák gyengülésével, azonban a hazai makrogazdasági kockázatok miatt a magyar fizetőeszköz gyengült a legerőteljesebben. A külföldi kamatemelési várakozások miatt gyengült a kockázatvállalási hajlam, mely különösen azon országokat érintette negatívan, akik gyengébb fundamentumokkal rendelkeznek. A hét elején megjelent 2,5 százalékos inflációs adat magasabb volt a piac által vártnál (2,3 százalék), azonban érdemleges hatása az állampapírpiacra nem volt. A forintgyengülés miatt a héten felröppent egy kamatemelés valószínűsége is, azonban amíg az euró a 263-265-ös szint alatt helyezkedik el, nem valószínű a – gyengébb forint miatti - kamatemelés.

A BUX a héten 4,7 százalékos emelkedéssel 23 020 ponton fejezte be a hetet. A Mol-ra pozitívan hatott a magasabb olajár és a UBS, illetve a Merrill Lynch megemelt 12 havi célárfolyama (27 ezer, illetve 28 ezer forint). A gyógyszerszektor jelentősen tudott emelkedni, köszönhetően a horvát gyógyszercégre, a Plivá-ra tett - a jelenlegi árnál 20 százalékkal magasabb – vételi ajánlatnak.

A héten nem változtattunk a portfolió-összetételen.

Szótár

Állampapír: Az állam által kibocsátott kötvény, amely a költségvetés hiányának finanszírozását szolgálja. Lehet fix és változó kamatozású, kibocsátása történhet saját, illetve idegen valutában. A teljes állampapír-állomány természetesen a teljes államadóssághoz kapcsolódik Árfolyam: A külföldi fizetőeszközök (deviza, valuta) és az értékpapírok ára. A devizaárfolyam valamely meghatározott devizának egy más ország pénznemében kifejezett ára (pl. 1 euró = 250 forint.). Jegybanki alapkamat: a központi bank irányadó kamatlába, amellyel – a piaci kamatlábon keresztül – az inflációt igyekszik befolyásolni. MÁK 2007/D: 2007-ben lejáró államkötvény Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll Részvény: tagsági jogokat megtestesítő értékpapír

Árfolyam: A külföldi fizetőeszközök (deviza, valuta) és az értékpapírok ára. A devizaárfolyam valamely meghatározott devizának egy más ország pénznemében kifejezett ára (pl. 1 euró = 250 forint.).

Jegybanki alapkamat: a központi bank irányadó kamatlába, amellyel – a piaci kamatlábon keresztül – az inflációt igyekszik befolyásolni.

MÁK 2007/D: 2007-ben lejáró államkötvény

Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll

Részvény: tagsági jogokat megtestesítő értékpapír Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában