Ország-világ

2006.03.06. 10:59

Kevesebben váltanák le a kormányt, mint négy éve

Most kevésbé van kormányváltó hangulat, mint négy évvel ezelőtt volt, de most is valamivel többen akarják leváltani a kormányt, mint megtartani, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Gallup nemzetközi közvéleménykutató intézet európai igazgatója, Manchin Róbert.

BAMA

A Gallup által megkérdezetteknek idén januárban 61, februárban pedig 59 százaléka válaszolt úgy, hogy biztosan részt kíván venni az áprilisi választáson. Ez valamivel kevesebb, mint a négy évvel ezelőtt regisztrált adat, mondta el Manchin Róbert a jelenlegi belpolitikai helyzetet elemezve. A jelenleg mért adatok alapján tehát nem valószínű, hogy sikerül elérni a négy évvel ezelőtti részvételi arányt, de azért nem kizárt, hogy idén is 70 százalék fölötti lesz a részvétel. Manchin Róbert elmondta, a Gallup még legalább két felmérést végez arról, hogy milyen erős az egyes táborok érzelmi fűtöttsége. A közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy a két nagy párt potenciális választói ma már nem olyan kérdések mentén határozzák meg saját meggyőződésüket, mint 2002-ben. Háttérbe szorult például a nemzeti érzelműség és az annak alapján való pártválasztás hangoztatása.

A két legnagyobb pártra az jellemző, hogy azokon a csoportokon belül is támogatókat próbálnak szerezni, amelyekhez korábban nem igazán értek el. Az MSZP például megpróbál a fiatalok felé nyitni, a Fidesz pedig megpróbálja megerősíteni bázisát Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, valamint az idősek között jobb eredményt elérni.

A Gallup felmérése szerint sokat javult a miniszterelnök teljesítményének megítélése. Tavaly november előtt a megkérdezettek 37 százalék vélte úgy, hogy inkább jól látja el feladatát a kormányfő, februárra azonban ez az arány elérte a 47 százalékot. Ezzel párhuzamosan csökkent azok aránya - 48-50 százalékról 40 százalékra -, akik szerint inkább rosszul végzi dolgát a miniszterelnök, mondta a Gallup európai igazgatója. Gyurcsány Ferenc és az MSZP megítélése azonban nem esik egybe. A kormányfő személyével kapcsolatban tapasztalható pozitív tendencia sem a kormány, sem az MSZP megítélésére nincs hatással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában