Ország-világ

2006.03.10. 18:16

Ki a fiatalosabb: Orbán vagy Gyurcsány?

Testre szabott ígéretekkel, könnyebb boldogulással kecsegtetve igyekeznek bevonni a politikába a fiatalokat a pártok. Az első szavazók részvételében bíznak a politikusok.

Tibay Gábor

Idén 400 ezren lesznek azok, akik először léphetnek be a választási fülkékbe – márpedig ennyi szavazat (az összes választókorú magyar mintegy öt százaléka) már bőven elég ahhoz, hogy bármely pártot a parlamentbe juttasson, vagy éppenséggel választásokat döntsön el. Noha a felek hangoztatják, állampolgári jogok gyakorlása az egyénnek legalább ugyanolyan fontos, mint az általa választottnak, egyértelmű, hogy a „friss” szavazóktól valamennyi párt kézzelfogható előnyt remél. Míg a Fidesz nyilvánvalóan abban bízik, hogy a 2004-es, fiatalok körében végzett felmérés szellemében túlnyomórészt hozzájuk húz a harminc év alattiak többsége, a baloldal szerint ugyanakkor mára „elkopott” a Fidesz fiatalos varázsa.

Orbán Viktor Fidesz-elnök szerdán arról beszélt Budapesten: a fiatalok és a politika között látható szakadék kezd kialakulni. Az ellenzéki párt vezetője bejelentette: pártja választási győzelme esetén a diákhitel éves felső határát a jelenlegi 300 ezer forintról 450 ezerre emelné a polgári kormány. A pártvezető azt is hozzátette, a hitel kamatait csökkentve vissza kell térni a korábbi gyakorlathoz: azt mondta, a kamat a mindenkori jegybanki alapkamatnál fél százalékkal lehet majd magasabb. A felsőoktatásról szólva hozzátette, Budapestet Európa egyik legizgalmasabb egyetemi városává lehetne alakítani. A felsőoktatás átalakításával kapcsolatban a német példára emlékeztetve azt mondta, a bolognai típusú rendszerből csak azt kellene átvenni, amely az ország hagyományaival összeegyeztethető.

A volt kormányfő a Gyurcsány-kabinet által bevezetett Start-programra rálicitálva azt is közölte: győzelmük esetén a pályakezdőket foglalkoztató cégeknek két éven keresztül nem kellene társadalombiztosítási járulékot fizetniük. Emlékeztetőül: a pályakezdőknek szánt Start-kártya kedvezményeit igénybe véve közteherként a pályakezdők után egy évig a bruttó kereset 15, míg további egy évig annak 25 százaléka fizetendő.

Orbán Viktor beszélt arról is, lánya tankönyveibe nézve mindmáig „rossz marxista klisékkel, osztályharcos elméletekkel, a nemzetközi politikatörténetnek szovjet típusú érdekből félreértelmezett változatával” találkozott, mint évtizedekkel ezelőtt. Hozzátette: e területen a későbbi kormánynak komoly teendői vannak.

„Ötletszerű ígéretszólamnak” minősíti a Fidesz ígéreteit Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal vezetője. Lapunknak azt mondta: a fiatalok csak egy sikeres, kiegyensúlyozott országban tudnak boldogulni. Ennek megfelelően a fiatalság szempontjából elsődleges teendőknek az MSZP Új Magyarország programjában foglalt térségi esélyegyenlőség megteremtését, tudásközpontok és szakképzési központok fejlesztést, a családtámogatási rendszer reformját jelölte meg. A baloldali politikus úgy vélte, hogy míg az MSZP-nek konkrét jövőképe, és ehhez vezető útról szintén egyértelmű elképzelése van, addig a Fidesz „ígéretlicitjével” nehéz érdemben bármit is kezdeni.

Komássy egyetértett azzal, hogy a fiatalokat ösztönözni kell az első választásukon való részvételre, de úgy vélte: mára megváltozott a fiatalok pártokhoz fűződő hozzáállása: szerinte Orbán Viktor és a Fidesz fiatalos varázsa megkopott, így az ifjú korosztály – legalábbis személyes tapasztalatai szerint – Gyurcsány Ferenc MSZP-s kormányfőben látja a dinamikus, fiatalos politikust. Szerinte az ifjúságpolitikában két nézet vitázik egymással: az egyik a baloldali szemlélet, mely a fiatalokat érettnek tekinti ahhoz, hogy eldöntsék, mire van is szükségük. Komássy szerint ugyanakkor a konzervatív oldal megregulázná az ifjúságot, az oktatástól az olvasásig a legtöbb területen megmondaná nekik, mi a helyes és helytelen.


Az MDF és SZDSZ az oktatásért
A kisebb konzervatív és a liberális párt programjában kiemelt helyen áll az oktatás fejlesztése. Az MDF minden erejével támogatja a bolognai folyamatot, 30 százalékkal emelné a hallgatói ösztöndíjakat, 50 százalékkal növelné az elérhető külföldi ösztöndíjak számát. Az SZDSZ egyik legjelentősebb sikerének tartja a mostani ciklusban az oktatás reformját, azt ígérve: a magántőke bevonásával teremtene lényegesen jobb körülményeket a diákoknak, hallgatóknak. Programjukban képzési központok létrehozását, iskolafelújítási programot és hatékony nyelvoktatást ígérnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában