Ország-világ

2006.03.31. 17:04

Kisoroszit körbe fogja zárni a Duna

Csaknem négyszázan dolgoznak Szentendre környékén, a Duna-parti gátakon. A védekezésben 150 katona és a helyi tűzoltók is részt vesznek:homokzsákokkal védik a mélyebben fekvő területeket.

BAMA

Deitz Ferenc a helyi polgári védelem védelemvezetője, Szentendre polgármestere elmondta, a térség kilenc településére 180 ezer homokzsákot, aggregátorokat, 300 lapátot és ezer fáklyát rendeltek, hogy éjszaka is dolgozhassanak az emberek. Visegrádon és Kisorosziban már önkéntesek is bekapcsolódtak a munkába, s ha kell, akár ötezer környékbeli lakost is mozgósítani lehet - tette hozzá a polgármester.

Kisoroszi mellett a védőmunkákat csak este hatig végezhetik, hogy a reggel kocsival elment lakosok időben hazaérhessenek. Ezután felhagynak a zsákos védvonal kiépítésével, mert az utat elborítja majd a növekvő víz. Így a falut körbeveszi majd a Duna, s szombattól csupán a Kis-Duna ágon még közlekedő komppal lehet a partot megközelíteni - vázolta a jövőt a kisoroszi polgármester. Az előrejelzés szerint a vízszint hétfőre eléri a 2002-ben mért 850 centimétert, amikor is csak csónakokkal lehet a két part között közlekedni, élelmiszert, vizet szállítani a lakosoknak. Hozzávetőleg 120-an járnak be rendszeresen dolgozni a faluból a környező településekre, ők most kényszerszabadságot vesznek ki az apadás kezdetéig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában