Ország-világ

2006.03.20. 00:00

Litvánia már jövőre euróval fizetne

BAMA

A litván pénzügyminisztérium múlt héten megerősítette, hogy Vilnius benyújtotta a 2007-es eurócsatlakozási kérelmét Brüsszelnek. A balti ország arra számít, hogy az EU májusban válaszol a kérelemre. A 2004-ben csatlakozott országok közül elsőként Szlovénia jelezte, hogy már jövőre be kívánja vezetni a közös valutát, amelyre a szakértők szerint minden esélye meg is van, hiszen a tízek közül egyedül Ljubljana teljesíti az összes maastrichti kritériumot. A litvánokat viszont legutóbb Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos figyelmezette, hogy a 2,7 százalékos inflációs rátájuk februárban túllépte a 2,6 százalékos célhatárt. Litvánia egyébként korábban már bírálta a 80-as évek végén, 90-es évek elején megalkotott maastrichti szabályokat, mivel azok büntetik a gyorsan növekvő gazdaságokat. A litván gazdaság növekedése tavaly elérte a 7,5 százalékot, és ezzel képletesen a dobogó harmadik fokára állhatott az EU-ban.
Szlovénia és Litvánia mellett Észtország is jelezte: az euró jövő évi bevezetésére pályáznak, ám a 4,2 százalékos inflációs rátájukkal erre nagyon kevés az esélyük. Lettország és Ciprus 2008-ra tervezi a közös pénz átvételét. A visegrádi országok ennél is rosszabb helyzetben vannak: Szlovákia a 2009-es pénzcserét tűzte ki célul, Csehország és Magyarország 2010-et, az új lengyel kormány pedig egyelőre nem határozott meg magának határidőt a kritériumok teljesítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában