Ország-világ

2006.03.28. 17:32

Megbénult Párizs a sztrájk miatt

Reggel kezdetét vette az általános sztrájk Párizsban és Franciaország nagy részén. A párizsi repülőtereken egyórás késésekkel tudnak csak közlekedni a járatok, mivel a légiirányítók és a tűzoltók is csatlakoztak a sztrájkhoz, ezért több kifutópályát le kellett zárni.

F. K.

Az állami vasúttársaság TGV szupervonatainak kétharmada nem közlekedik, reggel pedig a regionális és helyi érdekű járatoknak is csak a felét tudták elindítani. A főváros és több vidéki város tömegközlekedésben is komoly fennakadások vannak: Párizsban csak minden második metró jár. Bordeaux és Marseille városokban közlekedési káosz alakult ki a délelőtti órákban. 130 helyszínre szerveztek tömegmegmozdulásokat is, a párizsi tüntetésen a szervezők szerint 700 ezren vettek részt. A tiltakozások a foglalkoztatási törvény nemrég elfogadott módosítása miatt robbantak ki, amely lehetővé teszi, hogy a 26 év alatti munkavállalókat alkalmazásuk első két évében indok nélkül bocsáthassanak el. Az utóbbi nyolcvan év legnagyobb közszolgálati sztrájkja kezdődött Nagy-Britanniában is kedden, a nyugdíjjogosultság tervezett szigorítása miatt. Mint egy 1,5 millió közalkalmazott vett részt a munkabeszüntetésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában