Ország-világ

2006.03.12. 20:01

Mikola lett a „nemzet orvosa”

A hétvégén a nagyobbik ellenzéki és a kisebbik kormánypárt is megszavazta a maga országos listáját. A Fidesznél Mikola István, az SZDSZ-nél Kóka János robbant be az elitbe.

Vég Márton

A Fidesz országos választmánya szombaton zárt ajtók mögött ülésezett a budapesti Művészetek Palotájában, és néhány órás tanácskozás után meg is született a döntés a területi, megyei és az országos listáról. Utóbbin Orbán Viktort meglepetésre Mikola István, volt egészségügyi miniszter követi, míg az eredetileg második helyre várt Áder János frakcióvezető „csak” bronzérmes pozíciót tudott magának kiharcolni. Az első női nevet az ötödik helyen olvashatjuk, hiszen az 56-os elítélt Wittner Máriát ide szavazta meg a tagság. Biztos befutó helyet kaptak a Fidesszel szövetséges szervezetek – KDNP, Magosz, Nemzeti Fórum, Kisgazda Polgári Egyesület, Lungo Drom, Fidelitas és a Vállalkozók Pártja – képviselői is, hiszen elnökeik nevét az első húszban fedezhetjük fel. A parlamentbe jutott pártok az országos listáról összesen 58 főt delegálhatnak az Országgyűlésbe.

Szintén szombaton vált hivatalossá, hogy Orbán Viktor a párt miniszterelnök-jelöltjének jelöli a választmány, amit az érintett „örömmel és elszántsággal” vállalt. A volt kormányfő amúgy halmozza a titulusokat, hiszen ő a Pest megyei lista első embere is. Senki nem számított azonban Mikola István ezüstérmes eredményére a listán, de még váratlanabb, hogy ő lett a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje. A volt egészségügyi miniszter ugyanis nem tartozik az ellenzéki párt úgynevezett kemény magjába. Feladatát Orbán Viktor határozta meg: „a magyar életerő és a gyermekvállalás ügyét képviselje a kormányzatban, mint a nemzet orvosa, gyógyítója”. Amúgy a rendszerváltás óta most először állít egy politikai erő kormányfőhelyettes-jelöltet országos listán. Ha a Fidesz nyer a választásokon és Orbán Viktor szűk kabinetben akar majd kormányozni, akkor elképzelhető, hogy Mikola az egészségügyi tárca mellett a szociális ügyeket is felügyelné.

A Szabad Demokraták Szövetsége is letudta szombaton az országos lista elfogadását. A liberális párt országos tanácsa a lista első harminc helyéről volt hivatott dönteni, ami kisebbfajta belharc után sikerült is. Kuncze Gábor vezető szerepe nem volt kérdés, de Kóka János gazdasági miniszter második helye „nagyot robbant”, hiszen ő csak pár hete tagja a pártnak. Fodor Gábor a mellette korteskedő felszólalóknak köszönheti harmadik pozícióját, őt korábban csak a hetedik helyre jelölte a párt ügyvivő testülete. Az előretörő Fodor az országosan kevésbé ismert Sándor Klárát taszította le a dobogóról, aki azonban így is reménykedhet a parlamentbe jutásban, hiszen négy éve az SZDSZ 13 mandátumot szerzett az országos listáról. A fiatalosítás követelményének is megfelelt a párt, mivel az Új Generáció korábbi elnökei is – Csőzik László és Gusztos Péter – az első húsz helyen szerepelnek. „Az első helyeken olyan politikusok találhatók, akik személyükben is megjelenítik azokat a témákat, amelyeket az SZDSZ fontosnak és kiemelendőnek tart” – hangsúlyozta Kuncze Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában