Ország-világ

2006.03.17. 19:37

Nyolc párt állíthat országos listát

A négy parlamenti párt mind a 176 egyéni választókerületben benyújtotta az induláshoz szükséges 750 ajánlást. A parlamenten kívüli pártok azonban jelentős visszaesést könyvelhettek el 2002-höz képest.

Vég Márton

Pénteken lezárult az egyéni képviselőjelölt-állítás: a pártok még az utolsó pillanatokban is szállították az összegyűjtött ajánlószelvényeket a helyi választási irodákba. Bár a végleges számokra néhány napot várni kell – hiszen a helyi választási bizottságok egyenként ellenőrzik a cédulákat –, az nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a négy parlamenti párt mind a 176 egyéni választókerületben benyújtotta az induláshoz szükséges 750 ajánlást. „Országosan jelenleg 1018 képviselőjelölt indulási kérelmének elfogadásáról tudok” – mondta a reggel.hu-nak a záráskori – azaz a péntek délután 16 órai – adatokról Rytkó Emília. Az Országos Választási Iroda vezetője arra emlékeztetett, hogy négy éve 1250-en indulhattak az egyéni mandátumokért.

A legmagabiztosabban természetesen az MSZP és a Fidesz vette az első akadályt, hiszen köztudott, hogy a két nagypárt az előírt 750 cédula többszörösét begyűjtötte szimpatizánsaitól. Valamivel nehezebben vette az akadályt az SZDSZ. „Minden rendben van, hiszen valamennyi jelöltünk benyújtotta az előírt mennyiséget” – mondta a reggel.hu-nak Horn Gábor liberális kampányfőnök. Az MDF-nek jelenleg 148 körzetben van indulója – ez azonban nem végleges adat.

A parlamenten kívüli pártok azonban jelentős visszaesést könyvelhettek el 2002-höz képest. A Kupa Mihály vezette Centrum Párt csak 31, a Munkáspárt legfeljebb 60, míg a MIÉP-Jobbik maximum 112 jelöltet tud felmutatni. Négy évvel ezelőtt valamennyien több mint 120 indulóval büszkélkedhettek, sőt, a MIÉP – akkor még a Jobbik nélkül – mindenhol ringbe szállt a képviselői helyekért. Meglepetés viszont a Kereszténydemokrata Párt szereplése, amelynek ugyan csak 26 politikusának indulását engedélyezte az Országos Választási Bizottság, mégis nyolc területi választókerületben (megyében) állíthat listát, így az egész országban szavazhatnak rá az emberek. Országos listát állítani – melyhez minimum hét területi lista kell – végül csak az eddig említett nyolc pártnak sikerült.

Az SZDSZ máshogy gyűjtené a cédulákat

Az SZDSZ megváltoztatná a kopogtatócédula-gyűjtés módját, mert szerintük a jelenlegi már túlságosan zavarja az embereket. A liberálisok azt javasolják, hogy az Országos Választási Bizottság az ajánlószelvénnyel együtt küldjön válaszborítékot is, a kitöltött cédulákat pedig az állampolgárok közvetlenül az OVB-nek küldjék vissza. Az SZDSZ szerint ezzel a módszerrel mérsékelhető a pártok mennyiségi versenye, és megszüntethetők lennének a mostanában tapasztalható címgyűjtési akciók. Ha az új Országgyűlés nyáron megszavazza az elképzelést, akkor az őszi önkormányzati választásokon már alkalmazni is lehetne az eljárást.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában