Ország-világ

2006.03.30. 00:00

Saronnal győzött a Kadima

Gyakorlatilag megsemmisítő vereséget mértek a balközép pártok a jobboldali Likudra. Benjamin Netanjahu elismerte vereségét.

Farkas Károly

A január óta kómában fekvő Ariel Saron izraeli kormányfő pártja, a tavaly ősszel alakult jobbközép Kadima győzedelmeskedett az izraeli parlamenti választásokon. A szerdai, nem végleges eredmények szerint a jelenleg Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnökkel kiálló Kadima 28 helyet szerzett a 120 tagú knesszetben, így ők alkotják a legnagyobb frakciót. A második helyet a Kadima programjával egyetértő balközép Munkapárt szerezte, Amír Perec 20 fős frakciót alakíthat.
Váratlanul a nagy ellenfél, a jobboldali Likud az ötödik helyre csúszott vissza az ultraortodoxok és a nacionalisták mögött. Benjamin Netanjahu pártja öszszesen 11 mandátumot tudott megőrizni korábbi 38 képviselői helyéből. A választások legnagyobb meglepetése a Nyugdíjasok Pártja, amely nyolc helyet tudott szerezni. A választási részvétel minden eddiginél alacsonyabb volt, a szavazók 63 százaléka járult az urnák elé.
Ehud Olmert ideiglenes kormányfő, aki a koalíciós tárgyalásokhoz máris felállította csapatát, ismét jelezte: kész kormányába bevenni minden olyan pártot, amely elfogadja programját. A felálló koalíció összetétele egyelőre nem ismert, annyi azonban biztos, hogy a nacionalista-vallásos oldalnak nincs meg együtt a 60 mandátuma, hogy meggátolja a kormányt céljai elérésében. Ehud Olmert valószínűleg számíthat a Munkapárt mellett az ultraortodoxok és a Nyugdíjasok Pártjának támogatására.
Elemzők szerint az izraeli választók a béke esélyére voksoltak a háborúval szemben. A Kadima győzelme ugyanis lehetővé teszi, hogy folytatódjon a közel-keleti békefolyamat.
Olmert maga kijelentette, keresztülviszi programját, azaz legkésőbb 2010-ig kialakítják Izrael állam végleges határait. A folyamat valószínűleg területveszteségekkel jár majd, a zsidó államnak ki kell ürítenie Ciszjordániát, és fel kell számolnia az ott létrejött illegális zsidó telepeket, hasonlóan a Gázai-övezetből történt kivonuláshoz.
Mahmud Abbasz palesztin elnök üdvözölte a választások eredményeit és felkérte a kormányfőt, hogy minél hamarabb folytassák a tárgyalásokat. Hasonlóan nyilatkozott Izmail Haníja, az új palesztin kormányfő is. A Hamasz politikusa kijelentette: hajlandók megegyezni Izraellel a végleges határokról, ugyanakkor nem fogadják el, ha a zsidó állam önhatalmúlag, egyoldalúan jelöli ki azokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában