Ország-világ

2006.03.08. 17:15

Súlyos csapás a baromfitartóknak

A madárinfluenza magyarországi megjelenése óta mintegy 15-20 százalékkal csökkent a kereslet hazánkban a baromfitermékek iránt. Takács László, a Baromfi Terméktanács (BT) igazgatója szerint a kormánynak kompenzálnia kellene a vírus miatt a termelőket érő veszteségeket. A szakértők a kereslet visszaesése miatt gyors készletfelhalmozódástól tartanak.

F. K.

„Havi 50-60 millió forint, azaz az idén félmilliárd kellene csak a tárolásra és készletfinanszírozásra” – mondta lapunknak Takács László igazgató. A piaci szereplők további intézkedésként teljes kompenzációt szorgalmaznak a madárinfluenza miatti esetleges károkra. Az igazgató szerint nemcsak a kiirtás állami kártalanítására lenne szükség, hanem a zárolt körzetekben lévő haszonállatok túltartásából, minőségromlásából és árcsökkenéséből fakadó veszteségek megtérítésére is. Ezenkívül az államnak járulékokkal együtt át kellene vállalnia a baromfiüzemekben dolgozók bérének legalább 75 százalékát is, ha a munkát átmeneti ideig be kellene szüntetni. Szerencsére hazánkban még nem találtak madárinfluenzával fertőzött háziszárnyast, a magyar baromfit csak Olaszországban nem veszik át. „Ez is csak azért van, mert ott nagyon visszaesett a kereslet minden baromfitermékre” – hangsúlyozta Takács László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában