Ország-világ

2006.03.23. 17:27

Szabadlábon a székely keresztapa

Szabadlábra helyezte a Székelyföldön rettegett Csibi István vállalkozót és öt feltételezett bűntársát a Suceava Megyei Táblabíróság. A szinte kikényszerített, közösségi összefogással megbuktatott csíkszeredai keresztapa visszatérésétől retteg Csíkszereda.

Szőke László

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Rettegésben tartott egy egész várost - fotó: ifj. Haáz Sándor
[/caption]Majdnem kétéves fogvatartás után a román táblabíróság úgy ítélte meg, hogy a csíkszeredai "keresztapaként" számon tartott Csibi István és öt társa nem jelent veszélyt a társadalomra; szerdán elhagyahatták a botosani-i börtönt. Csibit és öt társát sorozatos gazdasági bűncselekmények elkövetésével, de emberölési kísérlet, rablás, személyi szabadságtól való megfosztás, közerkölcs elleni vétséggel is vádolták. Börtönből való távozásakor Csibi csak annyit mondott újságíróknak, hamarosan Bukarestben tart sajtótájékoztatót.

A vádlottakat 2004. áprilisában vették őrizetbe, de hiába emelt vádat számos ügyben az elmúlt két év alatt az ügyészség, jelenleg csak egyben folyik az üzletember ellen eljárás. Eddig egyetlen ügyben, a Magyari Tibor ellen elkövetett emberölési kísérlet miatt született tavaly – öt év börtönbüntetést kimondó – ítélet Kolozsváron, ám miután az üzletember fellebbezett, a per Suceaván folytatódik, tehát nem jogerős.

A nevére szóló hét letartóztatási parancs közül mostanra mindössze egy, a korrupció és bűnszervezet létrehozása vádjában kiállított maradt érvényben, amelyet ügyvédei fellebbezése nyomán a Suceava Megyei Táblabíróság nem hosszabbított meg.

Csíkszeredát sokkolta a hír
Bár Székelyföldön időről időre szárnyra kapott Csibi szabadulásának híre, most sokkolta a közvéleményt, hogy a ''keresztapa'' hazatérhet. A köznyelvben csak neputonosoknak hívott fiúk évekig valósággal terrorizálták a város és környékének lakóit. A velük elnéző hatóságok szeme láttára követték el bűntetteiket: embereket vertek össze, autókat gyújtottak fel vagy koboztak el a nyílt utcán.

A neptunosoktól évekig rettegtek, de miután a Főnök egyre nyíltabban hangoztatta, hogy ő bármit megtehet (újságírót veretett meg, vállalkozókat, sőt a polgármestert is megfenyegette), a közösség lépett: a központi román média segítségével végül vizsgálódásra kényszerítette a román igazságszolgáltatást, melynek következtében aztán letartóztatásokra, illetve korrupt hivatalnokok elbocsátásására került sor a pénzügyőrségnél, rendőrségnél.

A szabadulás hírére Kurkó János csíkszeredai vállalkozó, akinek több autóját is felgyújtatta Csibi bosszúból, azt nyilatkozta a kolozsvári Krónikának: “Sajnos mindössze ennyire futja a román igazságszolgáltatás erejéből. Ezek után minden bűnözőnek megadatik a lehetőség, hogy szabadon védekezhessen, hiszen bebizonyosodott, hogy aki okosan lép, az megmenekül. Fontos eredmény ellenben, hogy Csíkszeredában és környékén két éve megszűnt a terror”. Szerinte nem elhanyagolandó az sem, hogy az elmúlt időszakban a Csibi ellen tanúskodó személyek 70–80 százaléka különböző okokból visszavonta vallomását.

Traian Basescut kell kérdezni!
“Traian Basescut román államfőt kell kérdezni erről, ő emlegeti folyamatosan a hazai igazságszolgáltatást. A bíróság döntött, mi pedig nem tehetünk egyebet, mint hogy tiszteletben tartjuk” – nyilatkozta Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert.

Dan Petru Maros megyei vezető ügyész szerdán bejelentette: a marosvásárhelyi táblabírósági ügyészség két újabb ügyben – erőszakos fogva tartás és súlyos testi sértés – emelt vádat Csibi ellen. Az egyik vádirat szerint a vállalkozó évekkel ezelőtt kalapáccsal szétverte egyik alkalmazottja, Deák Tibor kezét, akit lopással gyanúsított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában