Ország-világ

2006.03.27. 12:12

Tisztelet Bartóknak a Mai Manó Házban

Gink Károly fotóművész képeiből rendez kiállítást a Magyar Fotográfiai Múzeum a Tavaszi Fesztivál keretében. A teljes Gink Károly életműből azokat a felvételeket mutatják be, amelyek a Változatok Bartók színpadi műveire és a Mikrokozmosz gyűjtőnevet viselik. A kiállításon a fotóművész hagyatékában maradt, eddig ismeretlen felvételek is láthatóak április 23-ig.

BAMA

Gink Károly húsz évesen, 1942-ben fényképészinasként dolgozott Várkonyi László stúdiójában. 1945-től az Orient Kép-szolgálat (a Magyar Szociáldemokrata Párt sajtóügynöksége) munkatársa lett, majd a Dolgozók Világlapja fotóriportere, a Külügyminisztérium fotóosztályának és a Magyar Fotónak munkatársa. 1955-től szabadfoglalkozású fotográfussá vált. Ekkor készítette első könyvét. 1956-ban alapító tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 1990-ben a Magyar Fotóriporterek Kamarájának elnöke lett, később tiszteletbeli tagja a Német Szövetségi Köztársaság és a Dán Fotóművészek Szövetségének.

Vámbéry Ármin írásain felbuzdulva vágott neki a világnak. Így születtek meg útikönyvei- élménybeszámolói a látottakról, az ott élők kultúrájának ismertetéseként, történelmi emlékeinek művészi dokumentálásaként. Albuma jelent meg Perzsiáról, Grúziáról, Azerbajdzsánról, Üzbegisztánról, Örményországról, Perszepoliszról, Indiáról.

1978-ban Változatok Bartók zenéjére címmel. Keresztury Dezsővel televíziós műsort vezetett. Bartók Béla és Kodály Zoltán életművéhez kapcsolódó munkásságáért elnyerte a centenáriumi esztendők Bartók- és Kodály diplomáját. Önálló kiállításainak száma világszerte bemutatott, Bartók tiszteletére összeállított tárlatával meghaladja a kétszázat. Könyvei több kiadásban, több országban jelentek meg. Összesen 53 könyvet illusztrált. Életmű kiállítására készülve, váratlanul érte a halál, 2002. május 10-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában