Ország-világ

2006.03.10. 14:35

Verhetetlen gazdagság

Bill Gates immár tizenkét éve a világ leggazdagabb embere az amerikai Forbes magazin összeállítása szerint. A legfiatalabb dollármiliárdos a meggyilkolt libanoni miniszterelnök, Rafid Hariri lánya, a 22 éves Hind Hariri.

Farkas Károly

A Forbes magazin minden évben közreadja a világ leggazdagabb embereit felsoroló listáját. Az élbolyt sorozatban tizenkettedszer a Microsoft alapítója, Bill Gates vezeti. Warren Buffett megőrizte második helyét, összesített vagyona azonban 2 milliárd dollárral csökkent a Forbes szerint. A lista harmadikja a mexikói távközlési mágnás, Carlos Slim Helu, miközben az indiai acélipar császárának, Lakshmi Mittal-nak az ötödik hellyel kellett beérnie. Az Ikea alapítója, a svéd Ingvar Kamprad 28 milliárd dollárral éppen hogy lemaradt a dobogóról, de vagyona a negyedik helyre elegendő volt. A szaúdi olajherceg, Alwaleed Bin Talal Alsaud viszont hátrébb csúszott tavalyi ötödik pozíciójából. A 10 leggazdagabb szupergazdag között új trónkövelőként jegyezhető a kanadai könyvkiadó mogul, Ken Thomson, akinek a toplistára kerüléshez elegendő volt 20 milliárd dollárhoz közelítő családi vagyon. Viszont hárman estek ki a legelitebb körből: Karl Albrecht, a német diszkont-király, Lawrence Ellison az Oracle tulajdonsa és Robson Walton, a Wal-Mart üzletlánc brit tulajdonosa.

Közép-európából először debütált a listán cseh állampolgár, Petr Kellner a 224. helyen indított 3 milliárd dollárral. Az iszonyatosan gyorsan növekvő Kínát immár nyolcan képviselik a szupergazdagok között. A legfiatalabb dollármilliárdos a mindössze 22 éves Hind Hariri, a meggyilkolt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri lánya. Azonban a Hariri-család minden tagja helyet kapott a leggazdagabbak között. A meggyilkolt politikus öt gyermekének és feleségének vagyonát összesen több mint 16 milliárd dollárra, azaz mintegy 4 ezer milliárd forintra becsülik.

Wiliam (Bill) Gates

Bill Gates vagyonának értékét 50 milliárd dollárra taksálják, mindez több mint 12 ezer milliárd forint. Csak összehasonlításképpen, a világ első számú szoftvergyártó társaságának papírjai mintegy 6%-kal drágultak egy évre visszatekintve. Gates már tizenkét éve a világ leggazdagabb emberének számít.

Warren Buffet

A tőzsdeguru évek óta őrzi második helyét a Forbes listáján. Összesített vagyona alig marad el Bill Gates-étől, pedig komoly veszteségek érték 2005-ben. A nyugdíjaskorú befektető mintegy kétmilliárd dollárral kevesebbet mondhat most magának, mint egy évvel korábban, de vagyona még így is 42 milliárd dollárra, azaz mintegy 10 ezer milliárd forintra rúg.

Carlos Slim Helu

A mexikói mágnás az előkelő harmadik helyet szerezte meg, 30 milliárd dollárra, azaz több mint 7500 milliárd forintos vagyonával. Helu a telekommunikációban utazik, egész Latin-Amerika leggazdagabb embere szerencsés évet zárt, mintegy 6 milliárd dollárt vágott zsebre tavaly.

Ingvar Kamprad

Az Ikea vezér már tizenéves korában biciklikártyákat árusított. 1947-ben vágott a bútorkereskedelembe, most 79 évesen a világ negyedik leggazdagabb embere, vagyonát 28 milliárd dollárra, valamivel kevesebb mint 7 ezer milliárd forintra becsülik. A svéd „csináld magad bútor” kereskedőcége 33 országban vetette meg a lábát.

Lakshmi Mittal

Az indiai acéltitán is nagyon jó évet zárt, 3,4 milliárd dollárral sikerült növelnie vagyonát, ami így eléri a 23,5 milliárd dollárt. A nyereség mellett gondot fordított a beszerzésre is, Franciaországban és Luxemburgban is szerzett komoly érdekeltségeket.

Kenneth Thomson

Kanada leggazdagabb embere 68 százalékban birtokolja a Thomson Corp. médiabirodalmat. A könyvmágnás cégét még 1934-ban alapította édesapja, jelenleg pedig már fia, David Thomson vezeti. Kenneth Thomson vagyona 19,6 milliárd dollár, ami forintra átszámolva csaknem 5 ezer milliárdnak felel meg.

Joanne (JK) Rowling

Harry Potter szülőanyja messzire jutott az olcsó kis kávézótól, ahol a tinimágus történeteit írta munkanélküliként egyedül nevelve kisfiát. Jelenleg szép kerek egymilliárd dollárt hozott eddig a regényfolyam, ami a létminimumról a világ leggazdagabb emberei közé röpítette alkotóját.

Hind Hariri

A világ legfiatalabb dollármilliárdosa a meggyilkolt Rafid Hariri libanoni miniszterelnök legkissebb leánya. 1,4 milliárd dolláros vagyonrészével pedig új debütáló a Forbes listán, csakúgy mint a politikus négy másik gyermeke és felelsége. A család összvagyona meghaladja a 16 milliárd dollárt azaz eléri a 4 ezer milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában