Ország-világ

2006.03.16. 19:18

Vizsgálják a brit gyógyszertesztet

„Orosz rulett” – jellemezte a BBC-nek a közelmúltbeli londoni gyógyszervizsgálatot a teszt egyik résztvevője, aki szerencséjére hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kapott.

T. G.

A tudósítások szerint hétfőn hat önkéntes – akik egy gyulladáscsökkentő gyógyszer klinikai tesztjében vettek részt – került intenzív osztályra, kettejük állapota még most is válságos. A fiatal férfiak egy reumatikus gyulladások és a leukémia mellékhatásainak kezelésére fejlesztett szert próbáltak ki, a szokásos térítés négyszereséért, majdnem nyolcszázezer forintnak megfelelő díjazás ellenében.

A tesztről való pontos ismeretek hiányában óv a messzemenő következtetések levonásától Temesvári Andrásné, az Országos Gyógyszerészeti Intézet klinikai vizsgálati osztályának vezetője. Lapunknak azt mondta: Magyarországon is zajlanak önkéntesek bevonásával klinikai gyógyszertesztek.

Az úgynevezett első fázisú vizsgálatok azonban ritkák, mivel a szabadalmak jellemzően külföldi gazdái ritkán folytatják le ezeket saját országukon kívül. Temesvári Andrásné kérdésünkre elmondta, a londonihoz hasonló esettel idehaza nem találkoztak: hangsúlyozta, minden gyógyszer-bevezetést többfázisú vizsgálat, többek között állatkísérletek előznek meg, még jóval azelőtt, hogy emberi kipróbálásra sor kerülne. A vizsgálatok megkezdését szigorú szakmai ellenőrzéshez és ettől független etikai elbíráláshoz kötik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában