Ország-világ

2006.04.18. 07:00

„A magasabb célt kell szolgálni”

Orbán Viktor szerint nem a miniszterelnökségről való lemondás nehéz, hanem a kérdések felvetése.

Szakács Árpád

– Húsvét után a választásokkal összefüggésben sokakban felvetődik a kérdés: kell-e keresnünk a jobboldalon Júdást?
– Júdást mindig lehet keresni, az a kérdés, ez indokolt-e.

– Nem indokolt?
– Várjuk meg a második fordulót, akkor kiderül, indokolt-e feltenni a kérdést.
 
– Az első forduló kedvezőtlen eredménye ellenére nemrég úgy fogalmazott: érzi a változást a levegőben. Tart még ez az állapot?
– Ahhoz, hogy a Fidesz–MDF többséghez jusson a parlamentben, 68-70 mandátumot kell megszerezni a 110-ből. Aki azt állítja, hogy ezt nem lehet megtenni, az elárulja a polgári oldalt, az antalli örökséget, s azokat az embereket, akik még hisznek ebben.
 
– Ebben a küzdelemben nem gyengíti a Fidesz helyzetét az, hogy nincs miniszterelnök-jelöltje?
– Nem. Ezután nem a Fidesznek, hanem a polgári oldalnak közös megegyezéssel kell miniszterelnök-jelöltet állítania. Mivel sokak számára elfogadhatatlan a személyem, így esélyt kell adni egy harmadik jelöltnek.
 
– Lehetséges, hogy az a személy ismét Bod Péter Ákos lesz?
– Elképzelhető. Ez zárójelbe tett és függőben hagyott kérdés.
 
– A második fordulóig hátra lévő néhány nap alatt miként lehet visszafordítani azt a hátrányt a kampányban, amely az MDF-fel való alkudozás miatt keletkezett?
– Új helyzet van. A választást követő hétfőn a Pénzügyminisztérium közzétette az ország gazdasági helyzetéről szóló jelentést. Kiderült, üres az államkassza, az adósság a fejünk búbjáig ér. Ha így megy tovább, akkor hónapokon belül elbocsátásokra és elszabaduló árakra lehet számítani.

Az euró eléri a 300 forintot, így a devizában felvett hitelek jelentősen drágulnak. Az ország pénzügyi válság küszöbén van. El kell kerülni azt, hogy megint az emberek fizessék meg a kormány politikáját. A magyar demokrácia történetében példátlan, ahogy a kormány félrevezette az országot. Az emberek többsége úgy szavazott az MSZP-re, hogy nagyon fontos tényekkel nem volt tisztában.

– Vidéken a vártnál kevesebben mentek el szavazni. Szakértők szerint itt még jelentős tartalékai vannak a Fidesznek. Ha az első fordulóban nem sikerült e szavazók megszólítása, akkor most mivel próbálkoznak?
– A vidéket csak személyesen lehet megszólítani. A faluban élő emberek nagy része tudja, miről beszélünk. Ha nem lesz változás, akkor körzetesítés vár a falura. A kistelepülések nagy része életképtelen lesz. Be fogják zárni a kisiskolákat és az óvodákat. A kispostákat már felszámolták. De ezt meg lehet állítani. A jelenlegi kormánykoalíció nem érti a falusi emberek észjárását, és nem is akar tenni semmit az érdekükben.
 
– Emberileg hogyan élte meg azt, hogy nem lesz miniszterelnök?
– Készültem a kormányfői posztra. Hittem abban, hogy hozzá tudok járulni miniszterelnökként ahhoz, hogy hazánk egy sikeres ország legyen. Most kiderült, hogy erre nincs lehetőség. Ezt tudomásul kell venni.

Az ember mindig a saját céljain túli magasabb célokat kell hogy szolgálja. Ha ezt csinálja, akkor a legnehezebb döntést is meg lehet hozni. Egyébként nem is ez a nehéz, hanem a kérdés felvetése. Most ez úgy hangzott: miként lehet megakadályozni azt, hogy az emberek megtévesztésével kormányra kerülő agresszív és hataloméhes MSZP–SZDSZ koalíció továbbvigye Magyarországot a rossz úton.
 
– Min fog dolgozni a választások után?
– A munkából nem szabad kihátrálni, a választókat nem szabad cserben hagyni. Én maradok, dolgozom, vezetem tovább a kampányt. A Fidesz elnöke leszek a választások után is, ha meglesz a tagság bizalma.
 
– A volt kommunista országokban kivétel nélkül ideológiai alapon szervezték meg a jobboldalt. A Fidesz által elképzelt néppárti kezdeményezés viszont egyelőre nem aratott átütő sikert hazánkban. Lehet, hogy mégsem jártak jó úton?
– A Fidesz kísérlete Közép-Európában egyedinek tekinthető. A kontinensen az egyik legnagyobb néppártot sikerült létrehoznunk. Ez az egyetlen lehetséges út, ezt folytatni kell.
 
– 2002-höz hasonlóan ismét Budapest fordította az MSZP javára az adatokat. A főváros miért bevehetetlen?
– Budapesten még sokat kell dolgoznunk. Számos kerületben ugyanakkor biztatók az eredmények, a jobb- és baloldal közötti különbségek jelentősen csökkentek.
 
– Az őszi budapesti önkormányzati választásokra találtak-e már olyan személyt, aki alkalmas jelölt lehet a főpolgármesteri tisztségre?
– Több ilyen emberről is tudok, de a mostani választások  miatt ezzel nincs értelme foglalkozni.
 
– Férfi vagy nő az illető?
– A mi pártunk egy széles támogatói és szakmai körrel rendelkező néppárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában