Ország-világ

2006.04.04. 07:00

Elcserélném a lakást, de haszonélvezője van

CSÖKKENT ÉRTÉK Olvasónk tulajdonosa egy lakásnak, amelyet el akar cserélni. Ám az ingatlanon egy idős asszonynak, aki már beszámíthatatlan, holtig tartó haszonélvezete van.

BAMA

A tulajdonos elcserélheti, sőt eladhatja a lakást – a haszonélvező hozzájárulása nélkül is. Ezt dr. Schneider Péter jogász mondta el. Tudni kell azonban: a holtig tartó haszonélvezeti jog értékalappal bír. Vagyis az ilyen ingatlannak kisebb az ára a piacon. Ez természetes, hiszen a haszonélvező dönt arról, ki használja a lakást, azaz ki lakhat benne. Jelen helyzetben az ingatlant a néni lakja, és ehhez attól függetlenül joga van, hogy beszámítható-e vagy sem. Amennyiben az idős asszony gondnokság alá kerül, a helyzet ugyanígy marad. A gondnok ebben nem dönthet helyette, nem mondhat le nevében a haszonélvezeti jogról. A feleknek lehetősége van még arra is, hogy közös megegyezéssel megszüntessék a haszonélvezeti jogot. Ám ez a megoldás csak elvben játszik szerepet, mert ha megteszik, hol fog lakni a néni?

Fontos tudni még: a haszonélvezeti jog gyakorlójának életkorával fordított arányban csökken az ingatlan értéke. Vagyis minél idősebb valaki, annál kevésbé. Ugyanakkor igaz: a koros, beteg ember elélhet évtizedekig, míg a fiatalt is érheti váratlan baleset.

A lakással kapcsolatos minden teher szintén a tulajdonost terheli. Ha például adósság miatt jelzálogot jegyeznek be az ingatlanra, azt végső esetben ugyanúgy elárverezhetik, mint ha nem volna haszonélvezője. A különbség annyi, hogy ez a jog csökkenti a kikiáltási árat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában