Ország-világ

2006.04.25. 14:28

Feloldották a madárinfluenza miatti védő és megfigyelési zónákat

Március 20-óta nem találtak madárinfluenzával fertőzött madártetemet Magyarország területén, így minden védő- illetve megfigyelési zónát megszüntettek - közölte a kormányszóvivő kedden.

BAMA

A kormány ülésén elhangzott jelentés szerint az  elmúlt 70 napban megtett lépésekkel sikerült megakadályozni, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa háziszárnyasokra terjedjen át. A betegségben elpusztult szárnyasok miatt összesen kilenc védőzóna és ugyanennyi megfigyelési övezet felállításáról született döntés Magyarországon. Az előbbieket 21 nappal, míg az utóbbiakat 30  nappal az utolsó fertőzött madártetem megtalálása után lehetett  feloldani. A közvetlen veszély elmúltával, az elkövetkező időszakban az állategészségügyi hatóságok a hazai madárállomány megfigyelésére  koncentrálnak. A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusa február 15-én  jelent meg Magyarországon. Azóta összesen 64 szárnyas elhullását  okozta a vírus. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és  dankasirály, a többi bütykös hattyú volt. Az Állategészségügyi Intézetben több mint 3 ezer vizsgálatot  végeztek, a közelmúlt napi 200 esetéhez képest jelenleg naponta alig  10 elhullott szárnyasból vett minta érkezik az intézetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában