Ország-világ

2006.04.23. 19:02

Kisebb fennakadásokkal zajlott a második forduló

Az OVI szerint 15 órakor már mind a 110 egyéni választókerületben érvényes volt az országgyűlési választások második fordulója. A választási eljárási törvény szerint ugyanis a második forduló akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint az egynegyede szavazott.

BAMA

„Anarchia törhet ki a szavazókörzetekben” – kérelte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottságot (OVB). Több szavazókör ugyanis azt kérte az OVI-tól: már vasárnap este felbonthassák azokat az urnákat is, ahol a szavazatokat csak akkor számlálhatták volna meg, mikor a héten megérkeznek a külföldi oksok is. Az OVB 12-1 arányban állásfoglalást tett közzé, amely megfelel az eredeti törvényi előírásoknak. Eszerint a szavazatszámláló bizottság legkésőbb a voksolást követő hatodik napon, vagyis péntekig adja át a külföldi voksokat tartalmazó borítékokat a szavazatszámláló bizottságnak. Tehát azokon a helyeken, amelyeket kijelöltek a külföldi szavazatok megszámlálására, nem lehet előbb a voksokat összesíteni.


Az OVB-hez több kampánycsend sértéssel kapcsolatos beadvány érkezett. Az egyik szerint Eperjes Károly színművész a kampánycsend ideje alatt telefonon egyesek arra biztatott, hogy a Fideszre szavazzanak. Az OVB lapzártánkig nem döntött az ügyről. Vasárnap kora délelőtt négy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókerületben tett kampánycsend sértésre bejelentést az egyik párt. A panasz szerint szombaton és vasárnap is folyt a választók meggyőzése, szórólapokkal, telefonhívásokkal és személyesen is. Sőt, fenyegetésről is beszámoltak arra az esetre, ha a megkeresettek nem a megadott jelöltre voksolnának. A panasz szerint kilátásba helyezték azt is, hogy elveszti munkáját, aki másra szavaz.

Vámospércsen az egyik párt helyi elnökét támadták meg. A bántalmazott Hajdú-Bihar megyei politikus szerint az eset úgy történt, hogy egy pártaktivista a szavazókörnél elveszítette a fejét, és megverte őt. A rivális párt szerint helyi csoportja ezzel szemben arról számolt be, hogy egy autóból kiszálló öt hónapos terhes kismamát fényképezett le az elnök, s amikor a kismama ezt szóvá tette, a férfi szidalmazni kezdte és bántalmazta. Maga az érintett rágalomnak és hazugságnak nevezte a történteket, és közölte: a kismama őt durván szidalmazta, pofon vágta, ő pedig hátralépett, és megfogta az ismét felé lendülő kezet, hogy kivédje az újabb pofont. A pártelnök szerint a kismama személygépkocsival szállította szavazni a választókat. Nem messze, Földesen is kihívták a rendőrséget, mert az egyik párt aktivistái a szavazóköröknél listán ikszelték, ki volt már szavazni.

Rosszul lett a szavazóbizottság egyik delegált tagja vasárnap délelőtt a Szolnok megyei Jászalsószentgyörgyön. Mivel a bizottsági tag munkáját az orvosi ellátás után sem tudta folytatni, a szavazatszámláló bizottságot póttaggal egészítették ki. Kórházba kellett szállítani a szavazás megkezdésekor az egyik szavazatszámláló bizottsági tagot Salgótarjánban. Az Acélgyári úti szavazókör reggel rosszul lett tagját azonban nem kellett pótolni, mert a testület kellő létszámban tudott dolgozni.

Visszalépés miatt javított szavazólapot kapott 51150 szavazásra jogosult állampolgár Győrött, a Győr-Moson-Sopron megyei kettes számú választókerületben. Szombaton ugyanis egy egyéni jelölt lépett vissza, ezért a nevét a szavazólapon áthúzták, mivel a lapok újranyomtatására már nem volt mód.

A Köröszugban lévő három településen, Tiszasason, Csépán és Szelevényen, nem tartanak második fordulót, miután már az elsőben eldőlt a mandátum sorsa, így a szombaton kimenekített lakosoknak nem kellett szavazniuk. A polgári védelem, a vízügy, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a honvédség kivezényelt egységei úgy osztották be a váltást, hogy mindenki számára biztosított legyen állampolgári jogainak gyakorlása – jelentette ki Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője.

Egy kisebb incidens New Yorkban

Egy incidens kivételével rendben és fennakadás nélkül zajlott le a szavazás az Egyesült Államok-beli és kanadai magyar külképviseleteken, ahol helyi idő szerint szombaton tartották meg a második fordulót. Rendellenességet egyedül New Yorkban észleltek. Egy szavazópolgár megfelelő magyar okmányok nélkül jelent meg, és így nem tudta leadni a voksát, amiért minősíthetetlen jelzőkkel illette mind a külképviseletet, mind az ottani választási irodát. Horváth Gábor főkonzul szerint ez azért is érthetetlen, mivel a szidalmazó személy korábban részt vett a szavazásra való mozgósításban és az első fordulóban a megfelelő okmányok felmutatásával, annak rendje és módja szerint leszavazott. Több külképviseleten is előfordult, hogy néhányan feleslegesen jelentek meg, mert a választókörük az első forduló eredményes volt, és ennek nem néztek utána.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában