Ország-világ

2006.04.21. 07:00

Levelezik velem az APEH, és állandóan ugyanarról

ADÓBEVALLÁS Olvasónk tavalyi áfája nyomán negyedévesből havi bevalló lett. Az adóhatóság már az ötödik levelet küldi neki: bevallása hibás, a nyilvántartás szerint ő negyedéves áfa-bevalló.

Rados Virág

A kedves olvasót mulasztási bírság megfizetésére is kötelezhetik, ha adóbevallása rossz. Ennek pedig a fele sem tréfa. Mint a hölgy elmondta, minden levél után értesítette könyvelőjét a küldeményről. A könyvelő személyesen és telefonon is eljárt az ügyben – úgy tűnik, hiába.

A legjobb, ha az olvasó mindezek után ajánlott tértivevényes levelet ír az utolsó felszólításban megnevezett ügyintézőnek. Közölheti: könyvelője tájékoztatása szerint tudja úgy, hogy ő havi áfa-bevalló – mondta dr. Schneider Péter ügyvéd. A polgári törvénykönyv alapján kötött szerződés szerint ugyanis a bevallásokról a könyvelő köteles tájékoztatni az ügyfelet. Ő tehát a felelős, az esetleges mulasztási bírságot is neki kell megfizetnie.

Együtt is megírhatják a levelet – tették hozzá a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A könyvelő segítségével a kedves olvasó számokkal indokolhatja, miért lett ő havi áfa-bevalló. A szó elszáll, az írás megmarad – hangsúlyozza a jogi szakember. Ezért jó az ajánlott tértivevényes válaszlevél.

Az adóhatóságnál az történhetett, hogy a hivatali bürokráciától megszokott módon elcsúsztak egymáson a szálak. Az ügyintéző a könyvelő telefonhívásáról nem készített feljegyzést, valószínűleg lökött egyet az aktán. Az valaki máshoz került, aki az előzményekről mit sem tudva ismét felszólítást írt az ügyben.

Rados Virág -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában