Ország-világ

2006.04.20. 15:50

Májusban folytatják a román kisebbségügyi törvénytervezet vitáját

Sergiu Andon, a képviselőház jogi bizottságának elnöke, Sergiu Andon kedden közölte, hogy a nemzeti kisebbségek státuszát szabályozó törvénytervezet vitája május 9-én folytatódik.

BAMA

Andon a húsvéti ünnepek alatti szabadnapokkal magyarázza a késlekedést, ugyanis ennek következtében a státusz vitájára megszabott keddi napokon a képviselôházban a szokásos hétfôi programot alkalmazzák.

A húsvéti ünnepek miatt elveszített két napon kívül a kisebbségügyi törvénytervezet vitáját május 2-án is felfüggesztik, mivel a képviselők május 1-jén (ami ugyancsak hétfőre esik) nem dolgoznak, így másnap a képviselőházban ugyancsak a szokásos hétfői programot alkalmazzák.

Ennek következtében a legközelebbi dátum, amikor a képviselőház három szakbizottsága normális program szerint összeül az említett törvénytervezet megvitatására, május 9-e.

A kisebbségügyi törvény vitája február elején vette kezdetét a három – jogi, emberjogvédelmi és oktatásügyi – szakbizottságokban, a jelenlegi parlamenti szesszió kezdetekor.

Az elmúlt közel három hónap során a három bizottság tagjai a törvénytervezet alig 15 cikkelyét fogadták el.

A legtöbb ülésen – akkor, amikor határozatképességi létszámhiány miatt kellett felfüggeszteni az ülést – a vitafolyamatot lelassította az Szociáldemokrata Párt és Nagy-Románia Párt által benyújtott nagyszámú módosító javaslat.

A három bizottság legközelebbi ülésén a vitát a 16. cikkelytôl folytatják. (népújság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában