Ország-világ

2006.04.12. 16:43

Titkok és tények Gagarinról

Jurig Gararin szovjet-orosz kozmonauta személyében 45 éve járt az első ember a világűrben. A Vosztok űrhajó 1 óra 48 perc alatt kerülte meg bolygónkat, s a bátor repülő épségben ért földet Szárátov város közelében. Az évfordulóra sok régi és új információt gyűjtöttek össze Gagarinról, legendák foszlottak szét, titkok kerültek napvilágra.

Csák E.

Az emlékiratok szerint a kiválasztott vadászpilóta az utolsó percig nem hitt abban, hogy ő lesz az első: German Tyitovot tartotta esélyesebbnek. Amikor a titkos rakétaállásnál megtudták, ki indul, a két jó barát úgy elérzékenyedett, s úgy egymásba csimpaszkodott, hogy a repülésirányítók aggódni kezdtek, s azonnal elrendelték a startot.

A sikeres űrkísérlet után Gagarin két évig a világot járta, Magyarországon is nagy szeretettel köszöntötték. Ezt követően a kozmonauta újabb űrrepülések előkészítésében vett részt. Akkor még a szovjetek is kacsingattak a Holdra. Így született meg Gagarin ötlete, hogy az űrrakéták tervezőjének, Szergej Koroljovnak a hamvait ott temessék el; el is kérte az urnáját a temetésen. Az ötlet megvalósítását a versenyben győztes amerikaiak meghiúsították.

Az egész világot megdöbbentette a hír 1968 márciusában, hogy az első űrrepülő lezuhant egy katonai gyakorlógéppel. Haláláról rengeteg találgatás folyt: féltékeny felettesei tették el láb alól, Gagarin részeg volt, UFO lőtte le... A leghitelesebb kutatások szerint azonban a tragédiának prózaibb oka volt. Gagarin és oktatója rossz látásviszonyok között szállt fel, s későn fedezték fel, hogy egy másik gép vészes közelségbe került. Megpróbálták elkerülni, de a gépük dugóhúzóba került, és a földre zuhant. Neve azonban örökké fogalom marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában