Ország-világ

2006.04.17. 13:28

Tovább tart a rendkívüli készültség

Továbbra is rendkívüli a készültség a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a mellékfolyók közül pedig a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolatához csatlakozó védelmi szakaszokon.

BAMA

A folyók fővédvonalain összesen 2166 kilométeren van készültség, 716 kilométeres védvonalon rendkívüli – írja az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője. A Tisza Vásárosnaményig lassan apad, azután Záhonyig a Szamos által szállított vízhozam miatt enyhén emelkedik. Tiszafürednél a víz napok óta tetőzés közeli szinten van, jelenleg 833 centiméter. A várostól a déli országhatárig továbbra is áradó tendencia érvényesül, harmadfok feletti vízállásokkal.

Szegeden a Tisza vízszintje 963 centiméter, ezzel meghaladta az eddig mért legmagasabb vízállást (1970-ben 960 centiméter volt), a tetőzés 980 centiméter körül várható. Szolnokon 992 centiméterre emelkedett a víz (az eddig mért legnagyobb 1041 centiméter volt), a folyó várhatóan 1000 centiméter körül tetőzik.

A Duna vízállása hétfő reggelre Bajánál 759 centiméter,  Mohácsnál 782 centiméter volt apadó ágban, ez a szint mindkét esetben elsőfokú készültséget jelent. A Bodrogon is folytatódik a lassú apadás. A Hármas-Körös ugyanakkor várhatóan szerdán vagy csütörtökön, az eddig mért legmagasabb vízszinttel tetőzik. A Maros a magyarországi szakaszon lassan árad. Árvízvédelmi munkákat továbbra is három dunai és mind a hat tiszai környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védvonalain folytatnak. Tiszakécske térségébe 150 katonát vezényeltek ki az árvízvédelmi munkákhoz, a dunai vízügyi szakemberek közül pedig további 24 műszaki irányító irányítottak át a Tisza és a Körösök védvonalaira.

Magyarország 12 százaléka a folyók vízszintje alatt van

Mintegy 12 ezer négyzetkilométer, az ország területének 12 százaléka van jelenleg az áradó folyók vízszintje alatt, ami mutatja helyzet súlyosságát - közölte Korompay András, Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője hétfőn. Nincs sok jó hír, ám az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén mindössze 5 milliméter alatti csapadék hullott, ami újabb árhullámot nem indított el az érintett folyókon. Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 423 millió forintot fordítottak, így az év elejétől eddig mintegy 8,6 milliárd forintot költöttek, amiből az árvízvédelmi munkálatok 5,8 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,8 milliárdot emésztettek fel.

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az elmúlt 24 órában 423 millió forintot fordítottak, így az év elejétől eddig mintegy 8,6 milliárd forintot költöttek, amiből az árvízvédelmi munkálatok 5,8 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,8 milliárdot emésztettek fel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában