Ország-világ

2006.05.21. 16:10

A madárvész, vagy az éhhalál végez a szárnyasokkal

A román hatóságok minden igyekezete ellenére a hétvégén Bukarestet is elérte a madárinfluenza. A főváros 2. és 4. kerületében összesen hat gazdaságban azonosították a gyorstesztek a H5-ös vírust.

Lukács János, Kolozsvár

A két kerületet lezárták, egyelőre csak a szárnyasok szállítását tiltották meg, de ha a végleges tesztek is igazolni fogják a kór jelenlétét, általános vesztegzárat rendelnek el a két fővárosi kerületben. Az érintett területek lakói már meg sem lepődtek az állatorvosok megjelenésén, inkább azon háborodtak fel, hogy a hatóságok ? korábbi ígéreteikkel ellentétben ? nem látták el őket ingyenes Tamiflu oltással. Mindkét kerületben már a legborúlátóbb forgatókönyvet készítik elő a polgármesterek: ebben az esetben teljesen lezárják a több utcából álló területet, minden szárnyast elpusztítanak, és minden lakóházat fertőtlenítenek.

Romániában 25 gócponton van jelen a madárinfluenza, további 26 településen pedig alapos a gyanú, hogy a H5-ös vírus tehető felelőssé a szárnyasok elpusztulásáért. Előzetes letartóztatásba helyezték a feketehalmi Patiprod csirkefarm igazgatóját is, akit a Drakom Silva korábban őrizetbe vett vezetőjéhez hasonlóan azzal vádolnak, hogy felelőtlen magatartásával hozzájárult a madárvész országos szintű elterjedéséhez.

Az előírások szerint a gócpontokban valamennyi szárnyast ki kell irtani, ez viszont korántsem megy egyszerűen. A Brassó megyei prefektúra szerint a megye 10 gócpontjában már végeztek a madarak elpusztításával, ez összesen 170 ezer szárnyast jelent, de például a Patiprod farmon még el sem kezdték a műveletet. Ez utóbbi telepen 600 ezer csirkét tartanak, és mivel a vesztegzár miatt a farm napok óta megközelíthetetlen, a szárnyasok egyre-másra halnak éhen, a tetemekkel pedig senki nem foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában