Ország-világ

2006.05.04. 10:33

Döntöttek a szeptember 11-i terrorista sorsáról

Életfogytiglani börtönnel sújtják a szeptember 11-i terrortámadás egyetlen vádlottját, Zacarias Moussaouit.

BAMA

A kilenc férfi és három női esküdt hét nap összesen 41 órás mérlegelése után hozta meg döntését, amelyet szerdán, helyi idő szerint késő délután ismertettek az alexandriai bíróságon, ahol a nyolc héten át tartó pert lefolytatták. Az esküdtszéknek csak arról kellett döntenie, hogy a vádlottra halálbüntetést szabjanak ki, vagy pedig csak életfogytiglani börtönre ítéljék. A terrorista összeesküvés vádját Moussaoui már tavaly elismerte.

A terrorcselekmények idején a vádlott már egy hónapja börtönben volt, az ügyészek azonban azzal érveltek a legsúlyosabb büntetési nem mellett, hogy Moussaoui tudta, mire készülnek a terrorista cimborái, mégis elhallgatta azt a hatóságok előtt, így hazugságaival közvetlenül is felelős a csaknem 3 ezer áldozatok haláláért.

A 37 éves algériai születésű francia állampolgárt 2001 augusztusában tartóztatták le a bevándorlási törvények megszegéséért Minnesota államban, ahol pilótatanfolyamon vett részt. Idén március végén a tárgyalásán, korábbi állításainak ellentmondva Moussaoui bevallotta, hogy nem egy későbbi terrorhullámban lett volna szerepe, hanem neki is szeptember 11-én lett volna feladata: egy ötödik utasszállítót kellett volna eltérítenie és a washingtoni Fehér Háznak vezetnie.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában