Ország-világ

2006.05.08. 17:28

Elbocsátanának 31 ezer pedagógust?

A pedagógus szakma számára sokkoló javaslattal állt elő egy stratégiai tanácsadó cég: több mint 31 ezer tanár elbocsátását, a pedagógus bérek befagyasztását javasolják a kormánynak. A szakszervezetek tiltakoznak.

Dreissiger Ágnes

A Central European Management Intelligence (CEMI) stratégiai tanácsadó cég elemzői szerint az oktatás az a meghatározó terület, ahol csökkenteni lehetne a kiadásokat. Vadas László a cég igazgatója lapunknak elmondta, hogy a hazai közoktatásban az uniós átlaghoz képest 31 ezer tanárral van több, véleménye szerint 20 százalékos létszámleépítésre lenne szükség, s a pedagógusok bruttó bérét is befagyasztanák. „Ez elsősorban nem a kistérségi iskolákat érintené, hanem a nagyvárosiakat. Egy tanárra itthon 10,2 diák jut, míg az EU-ban ez a szám 15” – állította Vadas. Az igazgató szerint az oktatás nem követte azt a tendenciát, hogy 1997 óta minden évben tízezerrel kevesebb diák ül az iskolapadba. „Annak ellenére, hogy az uniós átlagnál rosszabbul keresnek a magyar pedagógusok, a szlovák kollégáik fizetésének dupláját kapják” – érvelt a CEMI vezetője. A tanácsadó cég az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek 50 százalékos csökkentését tartaná jónak, ugyanis jelenleg a lakosság 4,3 százaléka tanul felsőoktatásban, míg az EU-ban ez 3,6 százalék. Ez 70 ezer fős többletet jelent, amit a munkaerőpiac nem tud ellátni.
„Ez az elképzelés a hozzá nem értést tükrözi” – mondta lapunknak a Varga László. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint a számok összevethetetlenek az uniós átlaggal, hazánkban ugyanis nem számít szorzónak az a tanár, aki napköziben, vagy kollégiumban tanít, míg az itt tanuló nebulókat külön számolja a rendszer. „Ha ezeket a pedagógusokat is belevennénk, már nem 10, hanem 13 diákra jutna egy tanár – mondta lapunknak a PSZ elnöke. –Egyfolytában azt halljuk, mennyire nem beszélnek a magyarok idegen nyelvet. Ezen változtatni kell, ami azzal jár, hogy egy adott osztályban a hatékonyabb oktatás jegyében kisebb csoportokban tanítják a nyelvet. Ehhez persze több pedagógus kell,ami megint rontana az arányokon” – hangoztatta Varga. Az elnök azt a téveszmét is eloszlatja, hogy egy tanár leadja a kötelező óraszámot, és utána „lógatja a lábát”. A felkészülésre és a dolgozatok javítására rengeteg idő elmegy, amelyet a bérezésnél, vagy az arányszámok kalkulálásánál nem vesznek figyelembe. A bérek befagyasztását a szakszervezet nem tartja elfogadhatónak.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is azon a véleményen van, elfogadhatatlan, hogy kizárólag pénzügyi szempontokat vesznek figyelembe, Kerpen Gábor elnök szerint mindezek hatását is meg kellene vizsgálni.


„A tömeges elbocsátás értelemszerűen a kötelező óraszámok radikális emelésével valósulhatna meg, hiszen a tanórák száma nem csökkenne, ez pedig azt jelentené, hogy a mostani 21 kötelező óra helyett legalább 27 is lenne egy pedagógusnak” – említi a reformok hatására a tanárokra nehezedő plusz terhet Sió László, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője. Szerinte az összes oktatást érintő reformjavaslat olyan, ami kizárólag gazdasági szempontokat vesz figyelembe, de a szakmai érvekkel nem foglalkozik. Sió László szerint az államilag finanszírozott helyek csökkentése azt hozná magával, hogy privilégiummá válik, ki tanulhat, és ki nem. Információink szerint az Oktatási Minisztériumban a beérkező javaslatok közül azzal szimpatizálnak, amelyik az óraszámemelést, és ezzel párhuzamosan a létszámcsökkentést helyezi előtérbe, ám a minisztériumban bővebb felvilágosítást nem kaptunk, a sajtóosztályon annyit közöltek, a tárgyalások még zajlanak.

Umberto Eco és a kerékpárturizmus a magyar érettségin

A hétfői magyarérettségin a diákok három esszéírási feladat közül választhattak: Umberto Eco gondolatai alapján írhattak a jó és a rossz címadásról, elemezhették Márai Sándor Halotti beszéd című versét, vagy Juhász Gyula és Vajda János egy-egy versét hasonlíthatták össze. A szövegértési feladat a turizmus előnyös és hátrányos oldalairól szólt, a diákoknak például felhívást kellett írniuk egy nemzeti parkba szervezett biciklitúrára. A matúrát csak két vidéki középiskolában zavarta meg az, hogy kevesebb tétel érkezett, mint ahányan érettségizni akartak. Mindkét középiskola pótolta a hiányt. A Nemzeti Nyomozó Iroda eközben a tavalyi érettségi tételek kiszivárogtatása miatt indított nyomozás megszüntetését javasolta az ügyészségnek. Ma matematikából érettségizik több mint 120 ezer diák.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában