Ország-világ

2006.05.04. 15:32

Életfogytiglan a terroristának

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték az alexandriai bíróságon a huszadik géprablóként emlegetett Zacarias Moussaourit (37). Az al-Kaida-tag Moussaoui semmit nem bánt meg, tapssal fogadta a verdiktet: „Én győztem! Te, Amerika vesztettél!” – kiabálta.

Cs. E.

A francia-marokkói férfi 2001. szeptember 11-én szabadságvesztését töltötte az Egyesült Államokban, de a vád képviselői szerint tudott a tervezett gépeltérítésről, ezért ugyanolyan mértékben bűnös, mintha ő maga is részt vett volna a támadásban. Az al-Kaida-tag Moussaoui semmit nem bánt meg, tapssal fogadta a verdiktet: „Én győztem! Te, Amerika vesztettél!” – kiabálta. George Bush elnök az esküdtszéki döntés után közleményében hangsúlyozta: a büntetőper vége nem jelenti a terrorizmus elleni harc befejeződését, s folytatják a „hadműveletet”.
Közben ismét napirendre került a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzása. Az Egyesült Államoknak jogában áll foglyokat más országokba átszállítani, de nem olyan helyekre, ahol megkínozhatják őket, hangoztatta az amerikai igazságügyi miniszter Bécsben, miután az EU-tagállamok képviselői válaszadásra buzdították Washingtont a CIA állítólagos titkos európai fogdáival és fogolyszállító járataival kapcsolatban. Alberto Gonzales az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) tagállamainak belügyi tanácskozásán vesz részt Ausztria fővárosában.

A bűnözés exportja

A demokráciával az USA a bűnöző csoportokat is exportálta Irakba - írja az olasz La Stampa. Egy volt amerikai fegyőr megmutatta a lapnak azokat falfirkákat, amelyek a hírhedt chicagói és los angelesi „nehéz fiúk” jelei. A bandák tetoválásai láthatók több börtönőr testén is. Nagyon valószínű, hogy sok bűnöző íly módon küldette magát Irakba, ahol kiváló lehetőség nyílik a bandaharc begyakorlására, a fegyverlopásra, hogy aztán odahaza, az alvilágban alkalmazhassák tapasztalataikat illetve eszközeiket.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában