Ország-világ

2006.05.22. 18:02

Felsőoktatás: jövőre jön az utólagos tandíj

Most már biztos, hogy 2007-től bevezetik a felsőoktatásban az utólagos képzési hozzájárulást. „Az MSZP el tudja képzelni, hogy a hallgatók is szerepet vállaljanak képzésük finanszírozásában” – mondta hétfőn lapunknak Arató Gergely.

Vég Márton

Az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára hozzátette, hogy a közvetlenül fizetett tandíjat nem támogatják, mert „az távol tartaná a hallgatókat az egyetemektől”. A szocialista politikus szerint az oktatási reform kidolgozásakor az esélyegyenlőség elve mellett figyelembe vették azt is, hogy a megszerzett diplomáknak különböző a piaci értéke.

Ez magyarul azt jelenti, hogy nem mindenki számára válik automatikusan fizetőssé a felsőoktatás. Bár a pontos számokat és összegeket a kormányprogram május 30-ai kihirdetéséig nem lehet tudni, lapértesülések szerint azoknak kell majd a diplomaosztás és a munkába állás után megkezdeni a képzési költségük havi törlesztését, akiknek éves jövedelme eléri a havi minimálbér – 62 ezer forint – negyvenszeresét. Ehhez a kategóriához havi bruttó 206 ezer forintos kezdő fizetést kell kapniuk a frissdiplomásoknak, a törlesztőrészlet pedig keresetük 3 százaléka, vagyis mintegy hatezer forint lenne. Azonban ha a fizetés menet közben ennél kevesebb lesz, akkor a törlesztést szüneteltethetik. Aki viszont bruttó 300 ezer forintos szerződést ír alá, az jövedelmének hat százalékának is búcsút mondhat. Bizonyos értelemben tehát megéri majd olyan munkahelyet keresniük a frissdiplomásoknak, ahol a kezdő bérezés nem éri el a fizetési kötelezettség alsó szintjét, hiszen akkor egy fillért sem kell visszafizetni. A volt hallgatók fizetéséből az egyes felsőfokú képzés költségeitől függően összesen 1,5-8 millió forint közötti összeget vonnak majd le.

„Nem éri meg az államnak olyan képzést finanszírozni, amelynek eredményeként csak a munkanélküliek száma nő” – mondta hétfőn Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök. Ez magyarul azt jelenti, hogy a kormány az oktatási reform során arra törekszik, hogy a képzési keretszámot a piaci igényekhez igazítsa. Vagyis a jövőben több hallgatót vennének fel műszaki és természettudományos képzésekre, bölcsész- és jogászképzésre azonban kevesebbet.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája már jelezte, hogy nem támogatják az utólagos képzési hozzájárulás bevezetését, sőt egy esetleges diáktüntetés lehetőségét sem zárták ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában