Ország-világ

2006.05.12. 19:18

Hozzáférést ígértek az érettségi tételekhez

Az interneten ismeretlenek azt hirdették, hogy egy emeltdíjas telefonszám felhívása után az érdeklődők egy kódot kapnak, amivel le tudják tölteni a 2006. évi érettségi tételeket. A Nemzeti Nyomozó Iroda az Oktatási Minisztérium bejelentése alapján ezért hétfőn nyomozást rendelt el csalás kísérlete miatt, ismeretlen tettes ellen.

É. S.

„A tavalyi érettségi tételek kiszivárogtatása ügyében indított nyomozást a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában a Nemzeti Nyomozó Iroda javaslatára megszüntette, a határozatról pedig értesítettük a feljelentő Oktatási Minisztériumot” – jelentette be pénteken Morvai Attila, a szervezet szóvivője. A nyomozás adatai alapján ugyanis nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

A szaktárca tavaly május 9-én tett bejelentést, mert a hétfői magyar tételek már vasárnap este kikerültek egy internetes oldalra. A nyomozás szolgálati titoksértés vétsége miatt indult, és meg is gyanúsítottak három személyt. Amikor kiderült, hogy a tételeket nem minősítették szabályosan – és ezért a szolgálati titoksértést sem lehetett elkövetni – a nyomozást 2005. június 10-én megszüntették. Felmerült ugyanakkor a jogosulatlan megszerzéssel kapcsolatban a vesztegetés gyanúja, de a 200 személy kihallgatása után sem sikerült olyan személy nyomára bukkanni, aki konkrétan a bűncselekménnyel megalapozottan  gyanúsítható lett volna.

A pénteki német írásbeli érettségikhez 13 iskolában 321 vizsgázó számára kellett egy-egy feladatlapot külön fénymásolni, de egyik eset sem okozott fennakadást a vizsga menetében, azok rendben lezajlottak. A német nyelvi feladatlapok esetében a napi gyártásból és szállításból következő rendkívül rövid idő alatt az angol nyelvi vizsgákhoz hasonlóan bonyolult csomagolási feladatot kellett megoldani. Itt is mindkét szinten 4-4 különböző feladatlap (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség) és a szükséges hangkazetták pontos elosztásáról kellett  gondoskodni. A nyolc féle teszt száma meghaladta a 114.000-et. Pénteken 28 215 diák tett 1056 helyszínen írásbeli érettségi vizsgát német nyelvből. A tanulók 93,6 százaléka középszinten, 6,4 százaléka emelt szinten vizsgázott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában