Ország-világ

2006.05.17. 17:38

Lóbőrt húzni veszélyes!

A férj horkol, a feleség nem tud aludni. Közös gyermekük régi játékával, egy gumikacsával éleset sípol a férfi fülébe, mire egy darabig csönd van. De csak egy darabig. A jelenet egy régi svéd játékfilmben látható. A mű forgatása óta azonban létezik jobb megoldás: a horkolásgátló készülék.

Rados Virág

Nem elsősorban azoknak ajánlott, akik hálótársuk hangos álmától szenvednek. A horkolás ugyanis magára a „zajkeltőre” lehet igazán veszélyes.

[caption id="" align="alignleft" width="150"] A horkolás nem feltétlenül veszélyes, de az esetek jó részében mégis fenyegető – fotó: Kallus György.
[/caption]Mitől horkolunk? Vegyük a normál esetet. Hangtalan alváskor légutaink tágasak, így bennük a levegő kellő mennyiségben lassan is tud áramlani. A horkolónál azonban alvás közben a nyak- és garatizmok túlságosan ellazulnak, ami a garattérben szűkületet okoz. Ezért a szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni. Az eredmény: a lágy szövetek, a szájpad és a nyelvcsap zajosan vibrál.

Mindez nem feltétlenül veszélyes, de az esetek jó részében mégis fenyegető. A hangos durmolással ugyanis gyakran légzéskimaradás jár együtt, az oxigénhiány pedig károsítja a szervezetet. Hajlamosít például az érrendszeri betegségekre. A légzéskimaradásra több tünet figyelmeztethet. Nappali aluszékonyság, magas vérnyomás, reggeli fejfájás, gyengébb nappali figyelemösszpontosítás, sőt, a szexuális teljesítőképesség csökkenése.

„Van azonban segítség. Például a Silensor horkolásgátló, egy német fogorvos jóvoltából” – mondta el a feltaláló magyar kollégája, dr. Volom András. „A kis készülék akkora, mint egy alsó-felső éjszakai fogfehérítő sín. Anyaga kétrétegű műanyag, a fogak felé eső felszíne puha, külső oldala merev. Használatakor kinyithatjuk és kicsit mozgathatjuk is szánkat. Az alsó és felső állcsont között ugyanis egy szívós, de vékony csuklóelem teremt kapcsolatot. Amikor tehát éjjel szánkat kitátva állunk leesne (szűkítve a légutakat), a csukló meggátolja a hátraesést. Így csak előremozdulva nyílhat ki a száj.”

A készüléket fogorvosok készítik el. A horkolas.hu honlapon a „Kik segíthetnek?” menüpontban megyénként megtalálható a szakemberek névsorát. A megoldás persze nagyban függ attól, hogy a horkolással együtt van-e légzéskimaradásunk. Ha hálótársunk nem számol be róla, mi sem észlelünk magunkon tüneteket, és az esetleges mérés nem mutat ki ilyet, jobb a helyzetünk. A kis készülék könnyen megszünteti horkolásunkat. A túlsúlyosoknak azonban korai az öröm. A kivehető horkolásgátlók csak akkor csökkentik hatásosan a légzéskimaradást, ha testtömegindexünk 30 alatt van. A horkoló kövérek tehát először vessék alá magukat egy alapos és sikeres diétának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában