Ország-világ

2006.05.29. 17:46

Ősztől jöhet az előfizetéses számítógép

Havidíjas számítógéppel segítené az információs technológia magyarországi elterjedését a Microsoft a Magyar Telekom T-Com üzletágával karöltve. Az előfizetéses rendszer lényege, hogy vásárláskor csak a vételár egy részét kell kifizetni, a fennmaradó összeget havi részletekben lehet törleszteni. A számítógép csak akkor kerül végleg a vásárló tulajdonába, ha a teljes vételárat kifizette.

BAMA

Az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem kerül a fogyasztó tulajdonába a számítógép, hanem a havi díjért cserébe a szolgáltató vállalja minden évben a fejlesztéseket – mondta el lapunknak Deme Csaba, a Microsoft Magyarország marketingigazgatója. Hozzátette: a társaság már teszteli a használatarányos megoldás (az úgynevezett feltöltőkártyás számítógép) bevezetésének lehetőségét is. Ehhez azonban olyan befektetőre van szükség, amely lát fantáziát a mobiltelefon-használatnál is alkalmazotthoz hasonló konstrukcióban.

Az új megoldással a cég elsősorban azokat célozza meg, akiknek nincs otthon számítógépük, és a kezelésében is tapasztalatlanok. A Microsoft csak a technológiát biztosítja, a konkrét üzleti modellek kidolgozása és az árak kialakítása a szolgáltató feladata lesz. „A konkrét konfigurációk kialakítása jelenleg zajlik. A szolgáltatás árazásában a T-Com vezérlő elve, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegye a megoldást” – közölte érdeklődésünkre a Magyar Telekom médiakapcsolatok és webkommunikációs osztálya. Ma egy átlagosnak számító otthoni számítógép a szükséges programokkal együtt 100-150 ezer forintért szerezhető be, várhatóan ennek egy részét kell majd előre kifizetni a vásárláskor.

A programban részt vevők rendszeres időközönként megújíthatják eszközeiket, vagy akár bővítéseket is vásárolhatnak a géphez, emellett folyamatosan számíthatnak a T-Com segítségére. A csomaghoz járna egy legális operációs rendszer, ettől a kalózmásolatok számának visszaszorítását remélik a szakemberek. Magyarországon a személyi számítógépekre telepített üzleti szoftverek 42 százaléka illegális. A számítógépeket a teljes használati idő alatt garanciálisan javítanák, erről jelenleg is több céggel folynak a tárgyalások – tájékoztatott a Magyar Telekom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában