2006.11.10. 06:23
A halevőket messze elkerüli az infarktus
Aki hetente kétszer eszik halat, kisebb eséllyel lesz szívbeteg. Ez már régóta elfogadott igazság. De vajon a nagyobb mértékű halfogyasztás továbbcsökkenti- e a kockázatot?
A kérdés a japán Cukuba Egyetem kutatócsoportja kereste a választ. Országukban a felnőtt lakosság 95 százaléka heti egy alkalommal eszik halat. Az átlagos halfogyasztás csaknem napi 100 gramm. A kutatók közel húszezer japán férfi és több mint huszonegyezer nő adatait gyűjtötték össze. Táplálkozásukkal kapcsolatos kérdőívek segítségével tíz évig figyelték őket. Ezalatt 258 esetben fordult elő a csoportban szívinfarktus.
A legtöbb halat fogyasztók körében (napi 180 gramm) 56 százalékkal volt ritkább a szívroham, mint a napi átlagos mennyiséget (körülbelül 23 gramm) evőknél. Náluk a hirtelen szívhalál kockázata magasabb volt. A halfogyasztásnak több kedvező hatása van. Csökkenti a vérlemezkék tapadását az értágító anyagok révén. A többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik a gyulladást okozó sejtek számát. Segítenek megelőzni az érelmeszesedést, csökkentik a vérzsír szintjét és a vérnyomást is.