Ország-világ

2006.11.25. 08:56

Aggályos lehet az adatkezelés az új rendszerben

December 11-ig minden fogyasztónak postáz a Magyar Államkincstár, a gázár-, illetve távhőtámogatás igénybevételéhez egy kérdőívet, amelyet ki kell tölteni. Az igényléshez csatolni kell az előző havi gáz-, illetve távhőszolgáltatási számla másolatát.

Tóth M.

[caption id="" align="alignright" width="140"] Közös mérőóránál kell igazolás – fotó: Kallus György
[/caption]A támogatást szabályozó rendelet szerint két esetben kell a közös képviselőtől igazolást kérni a tényleges fogyasztásról. Egy vonatkozik azokra a társasházban lakó gázfogyasztókra, akiknek nincs saját órájuk, hanem az épületnek egyetlen közös mérőműszere van. Másrészt azokra, akik olyan távfűtéses társasházban élnek, amelynek szintén csak egy órája van, s egy összegben, nem lakásonként számlázza a szolgáltató a fogyasztás díját. Nem vonatkozik ez azokra, akiknek szintén nincs saját órájuk, de a szolgáltató díjmegosztás alapján lakásonként számlázza a fizetendő összeget – tudtuk meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sajtóosztályán.

Az említett esetekben a közös képviselőnek kell nyilatkoznia arról, hogy a támogatást igénylő lakásának fogyasztása mekkora hányadát képviseli a társasház fogyasztásának. Ezt a hányadot a helyiségek légköbméterben mért térfogata alapján kell megállapítani, ha a társasház alapító okirata, alapszabálya vagy a fogyasztók közötti szerződés nem rendelkezik máshogy erről. A szolgáltató a társasháznak kiállított összesített számlában érvényesíti a támogatást, amellyel a közös képviselő csökkenti a kompenzációra jogosultak által fizetendő díjat.

Így viszont a közös képviselők beleláthatnak a kérelmezők személyes adataiba. Az adatvédelmi biztos szerint ez önmagában nem lenne probléma, ha világosak lennének a szabályok. Péterfalvi Attila érdeklődésünkre rámutatott: a legnagyobb probléma, hogy a rendeletből nem világos, ki hogyan kezeli majd az igénylők által megadott adatokat. Az sem egyértelmű, mit takar az, hogy az adatokat az APEH bevonásával ellenőrzik.

Az ombudsman ugyanakkor nem vitatja azt a célt, hogy az állam ellenőrizhesse, valóban az arra jogosultakhoz került-e a támogatás. Megjegyezte: az adatszolgáltatás ugyan önkéntes, de a rászorultaknak lényegében nincs választásuk, mert ez a támogatás feltétele. Péterfalvi mindezek ellenére nem kíván akadályt gördíteni annak újába, hogy a rászorultak megkapják a támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában