Ország-világ

2006.11.18. 06:16

Civil szervezetet akarunk alapítani

Olvasónk civil szervezetet akar alapítani. Arra kíváncsi, miképpen teheti ezt, mit kell hozzá intézni, milyen dokumentumokra van szükség. Egyáltalán, mik a feltételek.

BAMA

Minden magyar állampolgárnak joga van társadalmi szervezetet alapítani – mondta ügyvéd szakértőnk. Az egyesülés célja bármi lehet, ami nem ütközik az Magyar Köztársaság Alkotmányába, illetve nem bűncselekmény.

Legalább tíz alapító tagnak kell összehívnia az alakuló közgyűlést. Ez megalkotja a szervezeti szabályzatot, elfogadja az alapszabályt, kijelöli az ügyintézőt és a képviselő szervet. Utóbbi lehet az elnökség, illetve az elnök – ő képviseli a csoportot kívülálló személyek és a hatóságok előtt. Az alapszabályban a tagok meghatározzák a tevékenységek körét, amely később bővíthető. Megállapíthatják a tagdíjat is. A gyűlésről készült jegyzőkönyvet a területileg illetékes bíróságra kell benyújtani. Ez úgynevezett peren kívüli eljárásban hatvan napon belül nyilvántartásba veszi az új szervezetet. Vagyis bejegyzik őket. Tevékenységük így lesz társadalmilag elfogadott.

A legfőbb szervet (elnökséget) ötévente vagy a tagok legalább egyharmadának kérésére, illetve az alapszabályban meghatározott időszakonként össze kell hívni. A vezetőség dönt az éves költségvetésről, beszámol a szervezet tevékenységéről, más társadalmi csoportokkal való együttműködésről és az esetleges feloszlásról. A szabályokhoz természetesen nem kell mindenáron, a végletekig ragaszkodni. De a későbbi viták elkerülése végett jobb betartani őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában