Ország-világ

2006.11.17. 16:40

Fidesz: Gyurcsány beismerte hibás gazdaságpolitikáját

A miniszterelnök bejelentése a szufficites költségvetésről inkább beismerés, annak beismerése, hogy az elmúlt években átgondolatlan, koncepciótlan gazdaságpolitika folyt, állítja Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

BAMA

Ha valaki fellapozza az elmúlt évek államháztartási mérlegeit, akkor jól láthatja: a Fidesz-kormány idején, 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben fordult elő utoljára, hogy az elsődleges egyenleg pozitív volt - közölte Varga Mihály. Az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere arra reagált, hogy a miniszterelnök a Befektetői Tanács ülésén előzőleg azt mondta: módosító javaslatot tervez a kormány, amely szerint 2008-tól csak olyan költségvetés terjeszthető be és fogadható el, amelyben az államháztartás elsődleges egyenlege szufficites. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó javaslat várhatóan a következő napokban kerül a parlament elé.

"Amióta MSZP-SZDSZ-kormányzás van, azóta sajnos ezek a pozitív egyenlegek eltűntek az államháztartás mérlegéből" - hangsúlyozta Varga Mihály. A Fidesz alelnöke kiemelte: pártja két módosító javaslatot fog benyújtani a miniszterelnöki bejelentés kapcsán. Az egyik szerint a Fidesz továbbra is javasolja a költségvetési tanács felállítását; ez a testület véleményezné a következő év költségvetésének előterjesztését. A másik - szintén korábban már megfogalmazott - fideszes javaslat a kormányfő és a miniszterek személyes anyagi felelősségvállalását tartalmazza a büdzsé teljesülésében.

Varga Mihály Gyurcsány Ferenc azon szavaira is reagált, amelyek szerint a jelenlegi adórendszer struktúrájában, belső szerkezetében nem eléggé támogatja a növekedést, ezért a kiigazítás első nagy szakasza után el lehet gondolkozni azon, hogy a következő évekre meghatározott adótömeget elő lehet-e állítani más szerkezetben. "Nehéz hinni a kiszámítható adórendszer ígéretében, amikor a kormányfő egy évvel ezelőtt öt éves adócsökkentési programot jelentett be, majd miután azt a parlament elfogadta, azt hatályon kívül helyezte" - jegyezte meg Varga Mihály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában