Ország-világ

2006.11.11. 17:11

Muzulmán gondolkodó a pápánál

Négyszemközt fogadta szombaton saját irodájában XVI. Benedek pápa Musztafa Serif muzulmán gondolkodót, és teológiai beszélgetést folytatott vele az iszlámról, illetve a vallási gyűlölet csillapításának eszközeiről.

BAMA

"A pápa nagyfokú érdeklődéssel, jósággal hallgatott meg, valódi eszmecsere zajlott le" - számolt be Musztafa Serif algériai egyetemi tanár. Az Algíri Egyetemen oktató Serif Franciaországban egyik alapítója volt az iszlám-keresztény párbeszéd csoportjának. Serif több hónappal ezelőtt - még XVI. Benedek nagy vihart kavart regensburgi beszéde előtt - kérte, hogy a pápa fogadja őt. Ennek ellenére a beszélgetés jórészt e körül forgott, mivel Musztafa Serif válaszolni szeretett volna a felvetődött kérdésekre, megmagyarázni, hogy mi áll a Koránban a szabadságról, a józan észről és az erőszakról.

- Elmondtam, hogy a Korán, miként az Evangélium, azt kéri a hívőktől, hogy bocsássanak meg, legyenek türelmesek és irgalmasok, és hogy közösségi szinten erőszakhoz csak agresszió esetén, szigorúan körülhatárolt feltételek között lehet folyamodni, amint azt Szent Ágoston is mondja - közölte.

Az algériai filozófus saját elmondása szerint több javaslatot is tett a pápának, például azt, hogy szervezzenek nemzetközi eszmecserét az iszlám és a kereszténység között a faji és vallási gyűlölet elleni küzdelemről. Az egyházfő Musztafa Serif szerint azt mondta, hogy "nagy vallásnak tartja az iszlámot, és hogy közösen kell tanúságot tenniük a lét vallási dimenziójáról". "A pápa azt is közölte, hogy elutasítja a civilizációk ütközésének logikáját."

Az algériai gondolkozó áprilisban nyilvánosan a nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy távozott a posztjáról az iszlám világgal való párbeszéddel megbízott Michael Fitzgerald vatikáni érsek, akit nagyra becsültek a muzulmán világban. Ekkor kérte a találkozót a pápától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában