Ország-világ

2006.11.17. 06:23

Saját készítésű ünnepi édességek

Karácsony sütemény nélkül? Elképzelhetetlen. Otthon is nekiállhatunk, nem kell a cukrászdából hozatni. Jó érzés, hogy magunk készítette finomságokkal lephetjük meg szeretteinket.

Rados Virág

Édes élet – juthat eszünkbe az alábbi finomságokról. Barackos falat, tarka süti, rumos keksz – de mi lesz a karcsúságunkkal? Nos, a süteményfogyasztásnak nem kell feltétlenül hízással együtt járnia. Még az ünnepek alatt sem, amelyekről köztudott, hogy ilyenkor általában felszedünk egy-két kilót. Nincs gond, ha ragaszkodunk a mértékletesség elvéhez, s nem tömjük tele magunkat édességekkel. A dietetikus is azt mondja: gyümölccsel tálalva a sütemény igenis helyet kaphat étkezéseinkben, hiszen a rostok és a vitaminok igen fontos szerepet játszanak étrendünkben.


Rumos, szilvás kekszek
Hozzávalók 50 darabhoz

90 g margarin
csipetnyi só
40 g porcukor
120 g liszt
1 csomag vaníliás cukor

Töltelékhez:
50 szem magozott aszalt szilva
0,5 dl rum

Díszítéshez
200 g tortabevonó
50 szem mandula

1. A margarint, porcukrot, sót, vaníliás cukrot gépi habverővel keverje habosra, majd a liszttel gyúrja tésztává. Cipónak formázva tekerje fóliába, és 15 percig pihentesse a hűtőben. A tésztát nyújtsa 3 mm vastagra, és 4 cm-es köröket szaggasson.

2. Sütőpapíros lapon 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 8–10 percig süsse, majd hagyja hűlni. Az aszalt szilvát apróra vágja össze, keverje rummal, majd kiskanállal a kekszek tetejére tegyen halmokat. 3. A tortabevonót vízgőzön olvassza fel, és vonja be a szilvás kekszeket, a tetejüket mandulával díszítse, és hagyja száradni.

Diós, barackos falat
Hozzávalók 50 darabhoz

150 g margarin
1 tojás
100 g porcukor
6 db tojássárgája
350 g liszt
50 g darált dióbél
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
1 kk. reszelt szerecsendió
1 ek. rum

Mázhoz:
250 g baracklekvár
100 g porcukor
25 szem aszalt barack

1. A margarint, porcukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást és a tojások sárgáját géppel keverje habosra. A diót keverje össze a liszttel és a reszelt szerecsendióval, rummal. Majd a lisztes diót keverje a kihabosított masszához, és gyúrja sima tésztává. Formázzon cipót, és pihentesse hűtőben 2-3 órán át.
2. Pihentetés után diónyi darabokat formázzon, helyezze sütőpapírra. 150 fokos, előmelegített sütőben 20 percig süsse. Időközben melegítsen fel kevés lekvárt és keverje simára.
3. Amint a diós falatkák megsültek, kenje be lekvárral, és hagyja száradni. A porcukrot kevés forró vízzel keverje simára, majd kenje be vele a sütiket, a tetejüket barackszeletekkel díszítse, majd rácson szárítsa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában