Ország-világ

2006.11.16. 08:30

Szén-monoxid gáz a láthatatlan gyilkos

ÁNT

A fütési szezon néhány hete elkezdődött. Az utóbbi napok időjárása azonban enyhülést hozott, így a pihenő alatt azoknak is módjukban áll ellenőriztetni fűtési rendszerüket, akik ezt elmulasztották.

Erre azért van nagy szükség, mert az utóbbi években egyre több szén-monoxid-mérgezéses tragédia történt hazánkban. A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan gáz. Belélegzésekor az ember nem érzékeli a veszélyt. S bár ma már szinte minden háztartásban földgázzal üzemelnek a berendezések, amely nem tartalmaz CO-t, az elhanyagolt, vagy hibás fűtőberendezésekben mégis keletkezhet mérgező anyag. Veszélyforrás például, ha a szél visszafújja a gázt a kéményből, és a kazán műszere nem érzékeli az életveszélyes égésterméket.

A fűtőberendezések rendszeres (évenkénti) karbantartása mellett a gázérzékelő készülékek alkalmazása is elengedhetetlen. Olyan készüléket szabad vásárolni, amely a KERMI vagy a Gazdasági Minisztérium engedélyével rendelkezik. A legkorszerűbbek számos feladatot ellátnak. Megjegyzik a nap során mért legmagasabb értéket. Jelzik az elem merülését, sőt saját meghibásodásukra is figyelmeztetnek. A detektor önmagában persze nem oldja meg a problémát, a karbantartás az elsődleges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában