Ország-világ

2007.02.02. 06:02

Ha nincs lelki támasz, érzelmi pótlék az evés

Fogyni szeretne? Nem árt végiggondolni, mi lehet az oka helytelen táplálkozási szokásainak.

R. V.

Vannak hibás étkezési beidegződések – például úgy neveltek minket, hogy semmit sem szabad a tányéron hagyni. Esetleg a reklámok láttán nem tudunk ellenállni a csábításnak. Előfordulhat, hogy munkahelyünkön, családunkban, partnerkapcsolatunkban konfliktusok vannak. Ilyenkor az evés érzelmi pótlékká válik. Ha az önkontrollunk is hiányzik, nehéz megálljt parancsolni.

Az evési zavarok oka lehet még kisebbrendűségi érzés, frusztráltság, harag, unalom, fóbiák, kapkodva evés, elutasító, helytelen gondolatok. Utóbbiak például: az állapotos nőnek kettő helyett kell ennie, nem működik a pajzsmirigyem, a családban mindenki hajlamos a hízásra, vagy a csokitól megnyugszom. Megtudhatjuk, megfelelő-e a súlyunk, ha kiszámítjuk testtömegindexünket. A kilogrammok számát kell osztani a méterben mért magasság négyzetével. Ha a kapott szám 20 alatt van, soványak vagyunk, 20,1 és 25 között normális az alkatunk, 25,1 és 30 között testesek lettünk, 30 fölött elhíztunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában