Ország-világ

2007.02.03. 09:22

Hozzák ki magukból a legtöbbet a szülőgépek

B. B.

Szülőgépeknek nevezte a nőket Janagiszava Hakuo japán egészségügyi miniszter, amikor a gyerekszületések csökkenő számáról beszélt – írja a brit közszolgálati televízió internetes honlapja. A BBC beszámolója szerint egy politikai fórumon azt találta mondani a tárcavezető: „Mivel a szülőgépek és eszközök száma meghatározott, csak annyit kérhetünk, mindenki a legtöbbet hozza ki magából”. Később a parlamentben bocsánatot kért durva elszólásáért, mondván: mindent meg akar tenni, hogy a kormány megoldja az alacsony születési rátából fakadó problémákat.

Japánban a világon a legmagasabb az idősek aránya, ami – akárcsak Magyarországon – komoly kihívásokat jelent. Fél évszázad múlva a szigetország lakossága 30 százalékkal csökken.

Japán a héten még egy nőket sértő esetet produkált. Az Ázsiai Nők Alapítvány kezdeményezett egy műsort, hogy felhívja a figyelmet: a második világháború idején 200 ezer, főként Fülöp-szigeteki, dél-koreai és tajvani nőt hurcolt el a japán hadsereg, hogy a katonák számára szexrabszolgákká tegye őket. A köztelevízió próbaperében a bírák kimondják: Hirohito császár ezzel emberiség ellenes bűntettet követett el. A nőszervezet szerint azonban politikai nyomásra végül cenzúrázták a műsort.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában