Ország-világ

2007.02.28. 10:52

Újabb hat fehérorosz vezető feketelistán

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy újabb hat fehérorosz vezetőt sújtott szankciókkal az Aljakszandr Lukasenko elnök elnyomó rendszerében betöltött jelentős szerepük miatt.

BAMA

Ezúttal Fehéroroszország főügyésze, oktatásügyi, valamint tájékoztatási minisztere, egy volt belügyminiszter, az igazságügyi tárca sajtóosztályának vezetője és a minszki rohamrendőrség parancsnoka került feketelistára. A döntés értelmében a tilalom alá vont személyek egyesült államokbeli javait befagyasztják, illetve amerikai állampolgároknak tilos kereskedelmi, pénzügyi kapcsolatokat fenntartani velük.

Az említett vezetők közöl többen aktívan közreműködtek a demokratikus ellenzék és a civil társadalom elleni hatósági fellépésben a 2006. márciusi fehérorosz elnökválasztás során - közölte a pénzügyminisztérium. 2006 júniusában hasonló büntetőintézkedésekkel sújtotta Washington Lukasenkót és kilenc magas rangú kormányzati tisztviselőt. Az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenkót a nyugati országok gyakran Európa utolsó diktátorának nevezik. Tavaly márciusi, harmadik választási győzelme az Egyesült Államok és más országok szerint a választási csalások és emberijog-sértések sorozatának eredménye volt, és ezért az Európai Unió és az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vezetett be.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában