Ország-világ

2007.03.07. 06:01

Egyre több halálos baleset a hazai utakon

Az elmúlt évben a közlekedési balesetek száma 1 százalékkal emelkedett, és két százalékkal több ember halt meg az utakon, mint 2005-ben. Több mint 29 ezren szenvedtek balesetet 2006-ban, közülük 1305-en életüket vesztették. A súlyos sérültek száma elérte a 8 ezret.

ÁNT

Az elmúlt évben a legbiztonságosabbnak tartott autópályákon 12 százalékkal nőtt a balesetek száma. Az Állami Autópálya-kezelő Zrt. elemzéseiből kiderült, hogy a halálesetek ötödét nem a haladó autósok okozták. Az áldozatok között sok az úttesten szabálytalanul közlekedő gyalogos, illetve a leállósávot helytelenül használó vezető. Vagy elütik az ott tartózkodókat, vagy az ott veszteglő járműveknek ütköznek a nagy sebességgel érkezők. Az ok, hogy az autósok nem tartják be a szabályokat. A vészsávot használják előzésre, menet közben esznek, telefonálnak. Sokan a leállósávban pihennek, falatoznak, holott nem kellene sokat autózniuk, hogy elérjenek egy pihenőhelyre.

A leállósáv szabályai

Műszaki hiba, baleset esetén le kell húzódni a leállósáv jobb szélére. A jármű mellett állók teste se lógjon be a pályára. Az utasok ne maradjanak az autóban, várakozzanak a szalagkorláton kívül. A pályán maradók nappal is viseljenek láthatósági mellényt. A vészvillogót be kell kapcsolni, és kötelező az elakadásjelző háromszöget kitenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában