Ország-világ

2007.03.23. 16:26

Közlekedési káosz hó miatt

Közlekedési káosz alakult ki Németország egyes részein az óriási havazás miatt pénteken

Csák Elemér

Közlekedési káosz alakult ki Németország egyes részein az óriási havazás miatt pénteken. A rossz időben két halálos autóbaleset is történt Észak-Rajna-Vesztfáliában, Szász-Anhalt tartományban egy iskolabusz csúszott az árokba; a gyerekek szerencsére nem sérültek meg. Sok helyen az útra dőlt fák akadályozták a közlekedést, Szászországban több száz kisebb-nagyobb baleset történt. A hirtelen betörő tél miatt péntek reggel rövid időre lezárták a stuttgarti repülőteret, a nagy hó a baden-württembergi utakon is komoly fennakadásokat okozott.

A zord idő Svájcban is gondot okozott, a zürich-kloteni repülőtérről csak nagy késésekkel tudtak felszállni a gépek, Németország felé több járat el sem tudott indulni. Több európai meteorológiai ügynökség összefogásának eredményeképpen született az az új internetes oldal, amelyen mindenki percre pontosan értesülhet a kontinensen várható nem szokványos időjárási eseményekről. Az osztrák kezdeményezésre létrejött www.meteoalarm.eu weboldalon a szakemberek – a terrorveszély esetében megszokott módon- színkódokat használnak a várható események előrejelzéséhez: a fehér az adatok hiányát, a zöld a békés időjárást, a sárga a potenciálisan veszélyesre forduló időt, a narancs a közvetlen veszélyt, a piros pedig a rendkívül komoly veszélyt jelzi. Az oldal nemcsak a várható viharokat, vagy kánikulát jelzi előre, de a ködviszonyokról vagy éppen az erdőtüzekről is tájékoztatást nyújt. Az oldal hivatalosan tegnap startolt. Magyarország „besárgult”, azaz romlóban van az idő. A honlap főleg szelet jósolt hazánkban.

Az Ibériai-félszigeten, Spanyolország északi területein a hatóságok a hét elején időjárási vészhelyzetet hirdettek ki, mert rendkívüli hideghullámra számítanak.

Az Atlantis űrsikló az időjárás okozta sérülések miatt májusig már valószínűleg nem fog repülni – közölte a Voice of America rádió az amerikai űrkutatási hivatalra, a NASA-ra hivatkozva. A repülgép az eredeti tervek szerint március 15-én indult volna el a Nemzetközi Űrállomásra a floridai Kennedy űrközpontból, Cape Canaveralből. A hónap elején az indítóállásba helyezett jármű külső üzemanyagtartályának burkolata azonban egy nagy jégesőben annyira megsérült, hogy az indítást elhalasztották, és az űrsiklót visszavontatták a hangárba. A NASA közlése szerint a külső üzemanyagtartály szigetelő habburkolata csaknem 2500 helyen megrongálódott három hete, amikor golflabda nagyságú jégdarabok potyogtak az égből.

Az Atlantis jelenleg az űrközpont úgynevezett összeszerelő csarnokának biztonságában van. Wayne Hale, az űrsiklóprogram menedzsere elmondta, nagyjából április 10-ig ki fog derülni, hogy szükség lesz-e az üzemanyagtartály teljes cseréjére, vagy elégségesek a javítások.
A szigetelő habréteg épségére azért fordít kitüntetett figyelmet a NASA, mert a Columbia űrrepülőgép 2003. évi szerencsétlenségét az okozta, hogy egy indításkor levált szigetelőfoszlány az űrsikló szárnyának ütközve megrongálta a hővédő pajzsot, és a gép a légkörbe való visszatéréskor túlhevült, felrobbant, mind a hét asztronauta halálát okozva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában