Ország-világ

2007.03.24. 08:03

Miért nem örülök a kicsinek?

Az újdonsült anyák közül sokan megtapasztalják: a szülést követő harmadik napon hirtelen letörtnek érzik magukat, síróssá válnak. A levertség jó esetben magától megszűnik, de az esetek 10–15 százalékában tartós depresszió alakulhat ki.

Bánky Bea

„Borzalmas anya vagyok” – Boglárka folyton erre gondolt a szülést követő hetekben. „Iszonyú fáradtság uralkodott el rajtam, mégsem tudtam aludni” – meséli. „Minden apróságon elsírtam magam. Férjem, anyósom és saját szüleim is értetlenül nézték rossz hangulatomat, hiszen a terhesség alatt semmi bajom nem volt, boldogan vártam Kinga születését”.

Az anyukák közül sokan átélik: kezdetben feldobottak, de a hangulatuk változékonnyá válik a szülést követő napokban. A nyakukba szakadt felelősség teljes súlyával nehezedik lelkükre. Ez az átmeneti levertség hormonális változásoknak tudható be, amelyet a kismamák 80 százaléka átél. Sokan eltitkolják a „baby bluest”, mert szégyenkeznek amiatt, hogy rácáfolnak arra a rózsaszín képre, amely a gyermekágyas anyákkal kapcsolatban él a köztudatban. A baby blues egyébként többnyire egy hét alatt elmúlik.

„A tartósabbnak bizonyuló szülés utáni depresszióra – amely a szülésen átesett nők 10–20 százalékát érinti – gyakran valóban értetlenül reagál a kismama környezete. Hiszen azt várják az újdonsült anyukától, hogy sugározza a boldogságot és az elégedettséget” – magyarázza Almási Kitty családterapeuta. A szakember leírása szerint ezek a kismamák értéktelennek, bűnösnek találják magukat. Attól rettegnek, hogy nem elég jó anyák. Elfordulnak csecsemőjüktől, képtelenek szoptatni és tisztába tenni őket, ugyanakkor saját magukat is elhanyagolják. Ezt az újszülött is megérzi, és sírással jelzi, hogy törődésre van szüksége. Ettől az anyák még ingerlékenyebbé válnak, hiszen a gyereksírás saját „kudarcukra” emlékezteti őket.

A szindrómában szenvedő kismamáknak gyakran vannak öngyilkossági gondolataik. Fokozottan veszélyeztetettek azok, akiknek családjában is előfordult már szülés utáni depresszió, vagy akik amúgy is hajlamosak depresszióra.

A gyermekágyi szomorúság legsúlyosabb fokozata ritka kórkép. Az újdonsült szülő teljesen elveszti realitás-érzékét. Hallucinációk, kényszeres gondolatok gyötrik. Az agresszió a gyermek ellen is fordulhat, előfordul, hogy a pszichiáter által nem kezelt anyák csecsemőgyilkosságot is elkövetnek.

Ezeket a ritka eseteket leszámítva – amikor a szülő már gyógyszeres kezelésre szorul – a megértő, semmiképpen sem szemrehányó, kiegyensúlyozott és figyelmes környezet sokat segíthet a gyermekágyas anyának, hogy túllendüljön félelmein és lehangoltságán. Sok türelmet és időt igényel, de meg kell győzni a szülés utáni depresszióban szenvedőt arról, hogy igenis jó anya. Ebben a család szerepe meghatározó. A családfő is sokat tehet az anya hangulatának javításáért, például úgy, hogy megosztja vele a kellemes, babázós élettel kapcsolatos pozitív gondolatait. Biztosítja őt arról, hogy mindig mellette áll majd. Fontos, hogy gyakran elmondja kedvesének, mennyire szilárdan hisz abban, hogy jó anyja lesz gyermeküknek.

Almási Kitty szerint a szakemberek is sokat segíthetnek. A védőnő, akinek az anya és a kis jövevény közötti meghitt kapcsolat kialakításában óriási szerepe van, illetve a pszichológus, aki segíthet megfejteni, mi okozhatja a szülés utáni depressziót.

A kisgyermekes apák mintegy 10 százalékánál is megfigyelhető a szülés utáni depresszió – állítják amerikai pszichológusok. A kutatók több mint ötezer kétszülős családot vizsgáltak a babák 9 hónapos korában. Megállapították, hogy a gyerekre nézve is meglehetősen hátrányos, ha az egyik vagy mindkét szülő depressziós. Szoptatni persze csak az anya tud, de a depressziós apák közönyösek gyermekükkel, nem mesélnek vagy énekelnek nekik, gyakran tudomást sem vesznek róluk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában