Ország-világ

2007.03.26. 18:39

Nyilvános lista készül a fogyasztóbarát cégekről

Áprilistól pozitív céglistát tesz közzé a honlapján a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége

BAMA

Áprilistól pozitív céglistát tesz közzé a honlapján a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ). A kezdeményezés arra irányul, hogy a vétkesek mellett a fogyasztóbarát vállalatok is nyilvánosságot kaphassanak. A listára kétféleképpen kerülhetnek fel a cégek: egyrészt egyedi bejelentés alapján, másrészt pedig, ha a fogyasztók széles körét pozitívan érintő módon járnak el – mondta el érdeklődésünkre Kispál Edit, a FEOSZ szóvivője.

Az első esetben a fogyasztók névvel, címmel ellátott leveleit, e-mailjeit várják, amelyben leírják, hogy az adott cég mivel vívta ki az elismerésüket. Ilyen lehet például, ha valakinek egyedi igényét teljesítették, vagy ha tájékoztatták a jogairól. A második esetben is alapvetően a fogyasztók bejelentéseit várják arról, ha egy cég olyan lépésről döntött, amely sokaknak előnyös.

Felkerülhet például a listára az a szolgáltató, amely meghosszabbítja az ügyfélszolgálatai nyitvatartási idejét. Az egyesület reméli, hogy a fogyasztók ezek után már nem csak a feketelistát böngészik majd, hanem azoknak a cégeknek a felsorolását is, amelyek hozzájárulnak a fogyasztóvédelem fejlesztéséhez.

A FEOSZ honlapján (www.feosz.hu) egy éve szerepel már negatív lista a kevésbé fogyasztóbarát cégekről. Erre azok a vállalatok kerülnek fel, amelyek a békéltető testület határozatának tizenöt napon belül nem tettek eleget. A feketelistán már több mint száz társaság neve szerepel. T. M.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában